Στο μυαλό μας το είχαμε κάπως διαφορετικά: Κλεισμένοι στο σπίτι, χωρίς ελευθερίες, χωρίς εναλλακτικές, με την τηλεόραση να παίζει λίγο –ίσα ίσα για να μας τρομάξει- και να σβήνει γρήγορα πριν μας αποτρελάνει με κρούσματα και θανάτους, οι άνθρωποι είχαν δύο επιλογές: είτε να τσακωθούν –γιατί η κλεισούρα και η αναγκαστική συνύπαρξη με τους συντρόφους πυροδοτεί τις παθογένειες στις σχέσεις– είτε να κάνουν περισσότερο σεξ. Και τι δεν ακούστηκε, άλλωστε, τότε! Οτι ο κορονοϊός έλυσε το δημογραφικό (για τις χώρες που αντιμετώπιζαν σχετικό πρόβλημα) ή ότι ο πλανήτης θα πάσχει το 2022 από υπερπληθυσμό ή ότι… πολλές και διάφορες ιστορίες για αγρίους.
Και όμως! Μια έρευνα ήρθε να ανατρέψει τις… σεξουαλικές φαντασιώσεις των πολιτών της Γης. Τον Ιανουάριο του 2021, δέκα μήνες περίπου μετά την επιβολή των lockdown για την αντιμετώπιση τη πανδημίας της Covid, τα στατιστικά έδειξαν ότι οι καραντίνες οδήγησαν σε λιγότερες εγκυμοσύνες. Η πτώση, μάλιστα, σημειώθηκε πιο έντονα σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας πιέστηκαν πολύ, όπως γράφει το BBC.
Η Λιθουανία και η Ρουμανία σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις (28% και 23% αντίστοιχα), ενώ η Σουηδία, η οποία δεν κατέφυγε σε lockdown, σημείωσε κανονικά ποσοστά γεννήσεων, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Human Reproduction.
Οι ερευνητές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το πού μπορεί να οδηγήσουν αυτές οι διαπιστώσεις και μιλούν για «μακροπρόθεσμες συνέπειες στα δημογραφικά στοιχεία, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, όπου παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού».
«Οσο μεγαλύτερα ήταν τα lockdown, τόσο λιγότερες εγκυμοσύνες σημειώθηκαν εκείνη την περίοδο, ακόμη και σε χώρες που δεν επηρεάστηκαν σοβαρά από την πανδημία», δήλωσε η Δρ Λέο Πόμαρ, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, η οποία συνέγραψε τα αποτελέσματα της μελέτης.
Τα μέτρα των αποστάσεων, οι φόβοι που σχετίζονται με τον ιό και η κοινωνική και οικονομική κρίση που προκαλείται μπορεί να είναι «έμμεσοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση των ζευγαριών να αναβάλουν τις εγκυμοσύνες», αναφέρει η έκθεση.
Η Αγγλία και η Ουαλία σημείωσαν πτώση 13% τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018 και του 2019 – ενώ ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν στη Σκωτία μειώθηκε κατά 14%. Η Γαλλία και η Ισπανία σημείωσαν πτώση 14% και 23% αντίστοιχα, σύμφωνα με το BBC. Στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στη συγκεκριμένη έρευνα
Τον Μάρτιο του 2021 οι γεννήσεις επέστρεψαν σε παρόμοιο ρυθμό με εκείνον πριν από την πανδημία. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι αυτή η ανάκαμψη δεν φαίνεται να αντιστάθμισε τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News