798
Ο Μακρόν απέρριψε την πρόταση Πούτιν να γίνει η Τουρκία κόμβος αερίου αλλά απαιτεί φθηνότερο LNG από τον Μπάιντεν και διαφοροποιήθηκε για τα πυρηνικά | Reuters/CreativeProtagon

Διπλή παρέμβαση Μακρόν για πυρηνικά και αέριο

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2022, 08:15
Ο Μακρόν απέρριψε την πρόταση Πούτιν να γίνει η Τουρκία κόμβος αερίου αλλά απαιτεί φθηνότερο LNG από τον Μπάιντεν και διαφοροποιήθηκε για τα πυρηνικά
|Reuters/CreativeProtagon

Διπλή παρέμβαση Μακρόν για πυρηνικά και αέριο

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2022, 08:15

Aς αρχίσουμε από τις τελευταίες εξελίξεις.

Την Παρασκευή η Γαλλία απάντησε ξεκάθαρα ότι «δεν έχει κανένα νόημα» ο κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία που πρότεινε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τη διοχέτευση αερίου προς την Ευρώπη, πολύ απλά γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν, αντί να αυξήσουν την εξάρτησή τους από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας. «Δεν έχει κανένα νόημα για εμάς η δημιουργία νέων υποδομών που θα επέτρεπαν την εισαγωγή περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου» υπογράμμισε το Ελιζέ και η Γαλλία έγινε μια από τις πρώτες χώρες που απέρριψαν τη φαεινή ιδέα του Πούτιν να χρίσει τον Ερντογάν «άρχοντα» των αγωγών. 

Στη συνάντηση που είχαν ο ρώσος και ο τούρκος πρόεδρος την Πέμπτη στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Πούτιν ανέφερε ότι «η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη». Και ο γαλλικός Τύπος σχολίασε ότι ο κόμβος φυσικού αερίου μεγάλης κλίμακας που οραματίστηκε ο ρώσος Πρόεδρος «μοιάζει με ένα νέο ελιγμό του υβριδικού πολέμου, που διεξάγει η Μόσχα εναντίον της Δύσης». Διότι, όπως ανέφερε η Figaroη πρωτοβουλία προσκρούει σε προφανείς περιορισμούς όπως οι κυρώσεις της Δύσης και έρχεται μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που προστέθηκε στο παιχνίδι με τη στρόφιγγα που παίζει εδώ και καιρό ο Πούτιν με την Ευρώπη. Η La Tribune σχολίασε ότι οι δύο ηγέτες δεν κρύβουν τη συναντίληψη που υπάρχει μεταξύ τους καθώς πυκνώνουν τις συναντήσεις τους και εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία. 

«Αποστάσεις» για πυρηνικά και LNG 

Πέρα από το «όχι» των Γάλλων στο σχέδιο του Πούτιν για τους αγωγούς, αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τους αναλυτές τις τελευταίες ημέρες είναι το γεγονός ότι ο Μακρόν τραβάει με τρόπο μια γραμμή σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, όχι μόνο για τα πυρηνικά όπλα αλλά και για το κόστος του πολέμου -που πολλοί Ευρωπαίοι βλέπουν να βαραίνει δυσανάλογα τη Γηραιά Ηπειρο- θέτοντας στο τραπέζι τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που εισάγει η Ευρώπη από την Αμερική. 

Μιλώντας την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Γαλλίας «France 2» ο Μακρόν ξεκαθάρισε επί της ουσίας ότι αν η Ρωσία ρίξει τακτικές πυρηνικές βόμβες στην Ουκρανία ή σε άλλες χώρες της περιοχής, η Γαλλία δεν θα απαντήσει με πυρηνικά. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι «το δόγμα πυρηνικής αποτροπής (της Γαλλίας) βασίζεται στα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους, τα οποία είναι σαφώς καθορισμένα. Και αυτά δεν σχετίζονται με τυχόν πυρηνικές επιθέσεις στην Ουκρανία ή στην περιοχή».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από αναλυτές στη Γαλλία, ενώ το Politico σχολίασε αρνητικά ότι «ως ηγέτης της μοναδικής πυρηνικής δύναμης της ΕΕ, οι αναφορές του Μακρόν ότι δεν θα απαντούσε σε μια πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία “ή στην περιοχή” δεν είναι πιθανό να καθησυχάσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στο ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία, η Ρουμανία ή η Σλοβακία. Το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι τα μέλη πρέπει να υπερασπίζονται άλλα μέλη σε περίπτωση επίθεσης».

Και ορισμένοι παρατηρητές, έχοντας κατά νου την παλαιότερη δήλωση του Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», που απευθυνόταν κυρίως κατά των ΗΠΑ (παρότι ανασκευάστηκε μερικώς μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία), παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τον εκνευρισμό της Γαλλίας για το κόστος του LNG που εισάγεται στην Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Οπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ κάλεσε την Τετάρτη τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσφέρουν φθηνότερες τιμές για το υγροποιημένο φυσικό αέριο καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζών της G7 (της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη) στο περιθώριο των ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Λε Μερ τόνισε ότι «περιμένουμε περισσότερα από την αμερικανική διοίκηση για να λαμβάνουμε το LNG σε φθηνότερη τιμή στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης προσέγγισης». Η διατύπωση αυτή, που άφηνε εμμέσως αιχμές για κερδοσκοπία, ήρθε μια εβδομάδα αφότου η Γερμανία κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι χρεώνουν «αστρονομικές τιμές» για το LNG. 

To αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατέστη απολύτως απαραίτητο για την Ευρώπη μετά την ελαχιστοποίηση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που ακολούθησε την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία. Αποτελεί πλέον το 45% των εισαγωγών για τις χώρες της Ευρώπης, από 28% την περσινή χρονιά, κι ενώ η Γαλλία τηρεί ξεκάθαρη στάση απέναντι στα παιχνίδια του Πούτιν (και στο «όραμα» να κρατάει τη στρόφιγγα του αερίου ο Ερντογάν), από την άλλη πλευρά απαιτεί να μην κερδοσκοπούν οι ΗΠΑ με τις τιμές του LNG. 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...