Την πρόταση για δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, επανέλαβε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Πέμπτης, στην Αστάνα του Καζακστάν.
«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», είπε σύμφωνα με το Reuters, ο ρώσος πρόεδρος προς τον τούρκο ομόλογό του.
«Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα -το ζήτημα της τιμολόγησης», δήλωσε ο Πούτιν, μπροστά στις κάμερες.
«Σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη. Θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις», πρόσθεσε.
«Ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών (με την Τουρκία) αυξάνεται. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για άλλα θέματα. Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία το μεγαλύτερο κέντρο φυσικού αερίου στον κόσμο», τόνισε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι οι προμήθειες υδρογονανθράκων από τη Ρωσία προς την Τουρκία συνεχίζουν κανονικά, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού.
«Ολες οι συμφωνίες που έγιναν τον Αύγουστο εκπληρώνονται. Οι αρμόδιοι υπουργοί εκπληρώνουν όλους τους στόχους που έχουν τεθεί. Πραγματοποιούνται μελέτες τόσο για την επενδυτική διαδικασία όσο και για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Ακουγιού. Επί του παρόντος, 22.000 άνθρωποι εργάζονται στον τομέα αυτό», είπε ο Πούτιν.
Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε δημοσίως στην πρόταση του Πούτιν για τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία. Αργότερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δύο πολιτικοί ζήτησαν από τους συνεργάτες τους να ξεκινήσουν άμεσα διεξοδική έρευνα για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτός ο κόμβος.
Ακόμα, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε φτωχές χώρες.
«Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών με βάση τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τη μεταφορά ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε μη ανεπτυγμένες χώρες μέσω της Τουρκίας», ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Θα εργαστούμε για να ξεκαθαρίσουμε ποιες θα είναι αυτές οι χώρες. Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις φτωχές και όχι στις ανεπτυγμένες χώρες. Μπορούμε να συνεργαστούμε για να καθορίσουμε ακόμη και τα ονόματα αυτών των χωρών. Νομίζω ότι κάνοντάς το αυτό θα στρέψουμε πολλές ισορροπίες στον κόσμο υπέρ μας, ενώ τα βήματα αυτά θα ενοχλήσουν ορισμένους κύκλους και θα ευχαριστήσουν τις υπανάπτυκτες χώρες».
Για τη συμφωνία μεταφοράς των σιτηρών, ο Πούτιν τόνισε ότι «ένα μικρό μέρος των σιτηρών εξακολουθεί να πηγαίνει στις φτωχότερες χώρες. Οι χώρες που αγοράζουν ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης οφείλουν ευγνωμοσύνη στον Ερντογάν».
Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και αυτός στον πυρηνικό σταθμό Ακουγιού, λέγοντας ότι το άνοιγμα της πρώτης τουρμπίνας του θα γίνει στο πρώτο μισό του 2023.
Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε, μπροστά στις κάμερες, ότι η χώρα του θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη δυναμική που έχει επιτευχθεί και να τερματίσουμε την αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Ερντογάν στην ομιλία του, ενώ στάθηκε και στην συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με την Ρωσία αναλαμβάνοντας το ρόλο του μεσολαβητή και η οποία επέτρεψε στους Ουκρανούς να ξαναρχίσουν τις εξαγωγές σιτηρών και οδηγώντας σε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
«Ολοι βιώνουμε στενά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα», είπε. «Πάντα λέω ότι μια δίκαιη ειρήνη μπορεί να εδραιωθεί με τη διπλωματία, ότι δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο και ηττημένοι στη δίκαιη ειρήνη».
Αργότερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δύο πρόεδροι δεν συζήτησαν τρόπους για την επίλυση της διένεξης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.
«Το θέμα της ρωσο-ουκρανικής διευθέτησης δεν συζητήθηκε», μετέδωσε το Ria Novosti επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Στην Αστάνα του Καζακστάν διεξάγεται η 6η Σύνοδος Κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News