371
O Ρόμπερτ Μενέντεζ σε φωτογραφία από παλαιότερη συνεδρίαση Επιτροπής της Γερουσίας στο Καπιτώλιο | REUTERS/Aaron P. Bernstein/File Photo

Μενέντεζ για τους πανηγυρισμούς των Τούρκων: Οσο είμαι εδώ, F-16 δεν παίρνετε

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 09:23
O Ρόμπερτ Μενέντεζ σε φωτογραφία από παλαιότερη συνεδρίαση Επιτροπής της Γερουσίας στο Καπιτώλιο
|REUTERS/Aaron P. Bernstein/File Photo

Μενέντεζ για τους πανηγυρισμούς των Τούρκων: Οσο είμαι εδώ, F-16 δεν παίρνετε

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 09:23

Πριν καν κοπάσουν οι πρώτοι «πανηγυρισμοί» –εκτός και, δυστυχώς, εντός των τειχών– για το κόψιμο των τροπολογιών Μενέντεζ και Βαν Χόλεν σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προμήθεια-εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: υπενθύμισε ότι εκ της θέσεώς του διατηρεί το δικαίωμα του βέτο στην έγκριση οποιασδήποτε μελλοντικής σύμβασης για την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter, ο γερουσιαστής Μενέντεζ –από τους πιο σημαντικούς του Σώματος– έγινε όσο πιο σαφής μπορούσε:

«Μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (National Defense Authorization Act, NDAA) είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε αρχικά για τους τυχόν δύσπιστους όσον αφορά τα δεδομένα της αμερικανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία πώληση F16 στην Τουρκία μέχρι να σταματήσουν οι προκλήσεις του Ερντογαν.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω κανένα θέμα F-16 για την Τουρκία, έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία σε όλη την περιοχή. Τελεία και παύλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μενέντεζ, διακόπτοντας έτσι τους ξέφρενους πανηγυρισμούς το προηγούμενο 24ωρο στον τουρκικό Τύπο και όχι μόνο.

Με αυτόν τον τρόπο, ο αμερικανός γερουσιαστής κατέστησε σαφές ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί καμία τροπολογία (σ.σ. στις οποίες μεταξύ άλλων ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν ζητούσαν να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο), εκείνος επιφυλάσσεται να ασκήσει βέτο στην έγκριση οποιασδήποτε μελλοντικής σύμβασης για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 – δικαίωμα που απολαμβάνει ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αντίστοιχη τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Κρις Πάπας στο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ήδη υπερψηφιστεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί μέσα από διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) μετά το πέρας των μεσοπρόθεσμων εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...