«Είμαι ένα πρόγραμμα υπολογιστή και εξαρτώμαι από ηλεκτρονικά προγράμματα και αλγόριθμους. Αν και δεν είμαι ζωντανή, μπορώ εντούτοις να δημιουργήσω τέχνη», είπε στα μέλη της Βουλής των Λόρδων το ανδροειδές Ai-Da, σε μια ιστορική ομιλία, αφού είναι η πρώτη φορά που ένα ρομπότ μιλάει ενώπιον του βρετανικού
νομοθετικού σώματος, το οποίο μετράει σχεδόν οκτώ αιώνες απρόσκοπτης ύπαρξης και λειτουργίας.
To ανδροειδές εμφανίσθηκε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στην τηλεπικοινωνιακή και ψηφιακή επιτροπή της Βουλής των Λόρδων για να μιλήσει για τη σχέση των νέων τεχνολογιών, και ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης, με την τέχνη και γενικότερα με το πεδίο της δημιουργικότητας.
Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Ai-Da, που συνοδευόταν από τον δημιουργό της και διευθυντή γκαλερί τέχνης Αϊντάν Μέλερ, δεν αρκέστηκε στην ομιλία που έκανε, αλλά απάντησε και σε ερωτήσεις που της τέθηκαν από τα μέλη της επιτροπής.
Υπήρξαν όμως και… παρατράγουδα κατά την εμφάνιση της Ai-Da, αφού το ρομπότ δυσκολεύτηκε να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις, ενώ κάποια στιγμή σταμάτησε να λειτουργεί και χρειάστηκε επανεκκίνηση.
Η Ai-Da, το όνομα της οποίας αναφέρεται στην πρωτοπόρο επιστήμονα Ada Lovelace, είναι προϊόν της συνεργασίας του Μέλερ με ερευνητές και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Μπορεί να ζωγραφίζει, έχοντας φιλοτεχνήσει διάφορα έργα, ανάμεσά τους και ένα πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ. Τα έργα αυτά έχουν κατά καιρούς
εκτεθεί σε γκαλερί.
Η Ai-Da διαθέτει επίσης λογοτεχνικές ικανότητες, καθώς μπορεί να γράφει ποιήματα. Πέρυσι εμφανίστηκε στο μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και απήγγειλε ποιήματα που η ίδια είχε γράψει. Ηταν μια εκδήλωση για την επέτειο των 700 ετών από τον θάνατο του Δάντη, με την Ai-Da να παρουσιάζει ποιήματα που έγραψε μελετώντας τα μοτίβα του κορυφαίου ιταλού ποιητή στην περίφημη «Θεία Κωμωδία» του και χρησιμοποιώντας στη συνέχεια δικό της λεξιλόγιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News