Ενα «αίνιγμα», που απασχόλησε τα ιταλικά Μέσα, λύθηκε: ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός από την 1η Ιουνίου 2018 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2021 και κατόπιν αρχηγός του «κινήματος» Πέντε Αστέρια, είναι ο πολιτικός που γκρέμισε από τον πρωθυπουργικό θώκο τον τεχνοκράτη Μάριο Ντράγκι το περασμένο καλοκαίρι.
Αν και στις 13 Ιουλίου ο Κόντε ανακοίνωσε ότι το κόμμα του, τα Πέντε Αστέρια, θα πάψουν να στηρίζουν την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του παλαιού τραπεζίτη του ευρώ, αν και την επομένη ο Ντράγκι παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία — ασχέτως αν η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα —, αν και ο Ντράγκι υπέβαλε εκ νέου παραίτηση στις 21 Ιουλίου η οποία έγινε αποδεκτή και η υπόθεση ουσιαστικά έκλεισε, ο Κόντε ουδέποτε είχε παραδεχτεί ότι φέρει αυτός την ευθύνη.
Ευθύνη και για την πτώση του Ντράγκι (ο οποίος παραμένει υπηρεσιακώς στη θέση του μέχρι να αναλάβει η Τζόρτζια Μελόνι) αλλά και για τα γεγονότα που ακολούθησαν και οδήγησαν τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας και τους συμμάχους τους, τους Σίλβιο Μπερλουτσκόνι και Ματέο Σαλβίνι, στην εξουσία.
Οι πιέσεις των ιταλών ρεπόρτερ, όπως έγραψε η Corriere della Sera, ήταν μεγάλες, ωστόσο ουδέποτε κατάφεραν να αποσπάσουν από τον Κόντε κάποια σαφή δήλωση περί προσωπικής ευθύνης του όσον αφορά την πτώση της κυβέρνησης. Οσα, όμως, δεν αποκάλυψε στους συμπατριώτες του, ο Κόντε τα εξομολογήθηκε στον ισπανικό Τύπο: δίνοντας συνέντευξη στον ανταποκριτή της El Paìs στη Ρώμη, ο Κόντε είπε απερίφραστα:
«Ναι, εγώ έριξα τον Ντράγκι!».
Αυτό ήταν ομολογία, έγραψε η Corriere – και εννούσε, ομολογία πολιτικού εγκλήματος. Θύμισε, δε, ότι ο γηραιός Μπερλουσκόνι είχε πει τότε εν τη ρύμη του λόγου του ότι «ο Ντράγκι έπρεπε να μείνει», ενώ είχε ρίξει την ευθύνη της κατάρρευσης της κυβέρνησης στα Πέντε Αστέρια. Ακολούθησαν οι εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου με τον θρίαμβο της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι.
Ανατρέχοντας σε δηλώσεις παλαιότερες, ανοιξιάτικες, η Corriere θυμήθηκε ότι ο Κόντε είχε αρνηθεί ότι η αντίθεσή του στην αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις στην ιταλική εκτελεστική εξουσία: «Τα Πέντε Αστέρια δεν σκέφτονται κυβερνητική κρίση, το λέω ξεκάθαρα», είχε δηλώσει. Και λίγο αργότερα είχε επαυξήσει κιόλας: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στην κυβέρνηση, εγώ είμαι αυτός που εργάζεται για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό Ντράγκι». Ωστόσο, τα πράγματα εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News