350
Ο πρώην παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινσταϊν αντιμετωπίζει επιπλέον ποινή κάθειρξης 140 ετών | Etienne Laurent/Pool via REUTERS

Γουάινσταϊν: Στο εδώλιο ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2022, 11:14
Ο πρώην παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινσταϊν αντιμετωπίζει επιπλέον ποινή κάθειρξης 140 ετών
|Etienne Laurent/Pool via REUTERS

Γουάινσταϊν: Στο εδώλιο ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2022, 11:14

Ο 70χρονος (πρώην) παραγωγός ταινιών Χάρβεϊ Γουάινσταϊν είναι ο άνθρωπος που απασχόλησε με τις πράξεις του, όχι μόνο τον χώρο του θεάματος στις ΗΠΑ, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Και όχι λόγω των καλλιτεχνικών δημιουργιών του, αλλά των σεξουαλικών του (σοβαρότατων) ατασθαλιών, για τις οποίες κατηγορήθηκε και τελικά καταδικάστηκε. Οι σεξουαλικές επιθέσεις –συμπεριλαμβανομένου του βιασμού– τον «έστειλαν» το 2020 στη φυλακή της Νέας Υόρκης για τα επόμενα 23 χρόνια. Η υπόθεση αυτή, παρά τη φρίκη που κουβαλάει, έκανε και ένα καλό: δεκάδες γυναίκες που είχαν δεχτεί τέτοιου είδους παρενόχληση ή κακοποίηση, άνοιξαν τα στόματά τους, δημιουργώντας το περίφημο κίνημα #MeToo, παγκοσμίως.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ παραγωγός των ταινιών «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» και «Pulp Fiction», μεταξύ άλλων, καλείται να αντιμετωπίσει τώρα και νέες κατηγορίες, που περιλαμβάνουν επίθεση και βιασμό κατά γυναικών σε ξενοδοχεία στο Μπέβερλι Χιλς και στο Λος Αντζελες από το 2004 έως το 2013 – κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Ο Γουάινσταϊν ισχυρίζεται ότι οι σεξουαλικές επαφές που είχε ήταν όλες συναινετικές, ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι οι τελευταίες κατηγορίες «έρχονται από το μακρινό παρελθόν» και «δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ή να επιβεβαιωθούν από κανένα ιατροδικαστικό στοιχείο ή από αξιόπιστους μάρτυρες». Αν τελικά καταδικαστεί από το δικαστήριο, που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, ο πρώην σκηνοθέτης μπορεί να «χρεωθεί» 140 επιπλέον χρόνια κάθειρξης.

Η καταδίκη του στη Νέα Υόρκη πριν από δύο χρόνια ήταν μια στιγμή-ορόσημο για το κίνημα #MeToo, το οποίο αποκάλυψε σεξουαλικά εγκλήματα που γίνονταν στη βιομηχανία του κινηματογράφου εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Σταρ όπως η Αντζελίνα Τζολί, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Σάλμα Χάγεκ έχουν κατηγορήσει τον –σπουδαίο κάποτε– άνθρωπο του σινεμά για σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης θα κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα και η ταινία «She Said», που αφορά την έρευνα των βραβευμένων με Πούλιτζερ ρεπόρτερ των New York Times, οι οποίοι έφεραν στο φως το μεγαλύτερο σκάνδαλο του Χόλιγουντ.

Τα περιστατικά, πάντως, δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Τον Ιούνιο έγινε γνωστό ότι ο παραγωγός επρόκειτο να κατηγορηθεί επίσης για άσεμνη επίθεση εναντίον μιας γυναίκας, το καλοκαίρι του 1996, στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...