289
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο | EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

«Ηθικά επιβεβλημένη η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα», λέει πρώην υπ. Πολιτισμού της Βρετανίας

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 18:19
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο
| EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

«Ηθικά επιβεβλημένη η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα», λέει πρώην υπ. Πολιτισμού της Βρετανίας

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 18:19

Την αλλαγή του νόμου, που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, πρότεινε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού επί κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον και νυν μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, Εντ Βέιζι.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου , ο λόρδος Βέιζι, μιλώντας σε εκδήλωση στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ, αποκάλεσε την απόκτηση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο «νομιμοποιημένη κλοπή» και κάλεσε τη Βρετανία να τα επιστρέψει στη χώρα μας.

«Τα Γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα. Πρέπει, λοιπόν, να επανενωθούν στην Αθήνα, εκεί όπου ανήκουν», είπε ο Λόρδος Βέιζι, ενώ συμπλήρωσε ότι η επιστροφή τους είναι «ηθικά επιβεβλημένη». «Οι Ελληνες έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο, χρήμα και κόπο για να δημιουργήσουν ένα μουσείο που θα τα στεγάσει όπως τους αρμόζει, δίπλα στο κτίριο όπου δημιουργήθηκαν. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να απορρίψουμε το αίτημα επιστροφής τους», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας και μακροβιότερος υπουργός Πολιτισμού στη χώρα.

Παρά την απορριπτική απάντηση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, την περασμένη Τρίτη, για την επανένωση των Γλυπτών, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός στελεχών και βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος αποδέχονται πλέον ότι τα αριστουργήματα του Φειδία πρέπει να επιστραφούν στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν.

Είναι πολλές οι παρασκηνιακές επαφές που έχουν τους τελευταίους μήνες εξειδικευμένα γραφεία λόμπινγκ και δημοσίων σχέσεων του Λονδίνου με βρετανούς πολιτικούς. Φέρονται, δε, να είναι αρκετοί οι βουλευτές των Τόρις και ακόμη περισσότεροι εκείνοι των Εργατικών, που στηρίζουν των επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια σύντομη συζήτηση για το θέμα θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή των Λόρδων. Η συζήτηση δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά θεωρείται ενδεικτική της εκ των έσω αυξανόμενης πίεσης που ασκείται στο Λονδίνο υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...