Ο πόλεμος εξελίσσεται. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου οι ρωσικοί πύραυλοι επέστρεψαν για να χτυπήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, ξεκινώντας από την πρωτεύουσά της, το Κίεβο. Η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τον βομβαρδισμό της γέφυρας Κερτς, όμως τα αιματηρά τυφλά αντίποινα του Πούτιν έχουν ήδη προσελκύσει την προσοχή της. Τα παραπάνω μετέδωσε από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής της Corriere della Sera Tζουζέπε Σαρκίνα.
Το σημείο όπου και πάλι βρισκόμαστε είναι το εξής: την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις διαβεβαίωσαν τον Ζελένσκι ότι θα του δώσουν περισσότερα όπλα, αξίας 625 εκατ. δολαρίων, όμως τώρα, με την απάντηση των Ρώσων, επιστρέφει το δίλημμα να του στείλουν ή να μην του στείλουν και τα συτήματα ATACMS (Army Tactical Missile System), δηλαδή όπλα τα οποία διαθέτουν ικανότητα βολής σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, δηλαδή εντός του ρωσικού εδάφους.
Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση είχε αποφύγει το αίτημα του Κιέβου, σημείωσε ο Σαρκίνα, όμως αυτές οι βομβαρδισμοί του Πούτιν ενδέχεται να αλλάξουν το σενάριο. Εξάλλου και «οι ουκρανοί στρατηγοί υποστηρίζουν ότι τέτοια όπλα τούς είναι απαραίτητα ώστε να χτυπήσουν τις ρωσικές βάσεις από τις οποίες προέρχονται και οι βόμβες που ευθύνονται για τις σφαγές μεταξύ αμάχων».
Οτι ο Λευκός Οίκος έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να ικανοποιήσει το αίτημα του Ζελένσκι για τα ATACMS δεν σημαίνει ότι δεν του έδωσε «άλλους φονικούς πυραύλους, με μικρότερο όμως βεληνεκές». Πάντως τώρα «το σενάριο αλλάζει», διότι «όπως λέει και ο Ζελένσκι, ο Πούτιν θέλει να εξαφανίσει την Ουκρανία από προσώπου Γης». Αναμένεται, λοιπόν, η απόφαση του Μπάιντεν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News