Αυτό το φθινόπωρο, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα μοιάζει σχεδόν να έχει αφήσει πίσω της την πανδημία, αφού ελάχιστα είναι τα περιοριστικά μέτρα που παραμένουν.
Τα σχολεία έχουν ανοίξει με δια ζώσης εκπαίδευση και μάλιστα δίχως μάσκα και συχνά τεστ στους μαθητές, εμπορικά καταστήματα, αεροδρόμια, γήπεδα και γυμναστήρια λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό. Μάσκες δεν υπάρχουν πουθενά εκτός από τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία, τα ταξί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θεωρεί ότι δεν πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει κρατήσει υπό την εποπτεία του μόνον τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα. Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, διότι πολύ απλά πλέον δεν απαιτείται.
Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, φροντίζει να παρακολουθεί πολύ στενά και όσο καλύτερα μπορεί την κατάσταση, ενώ στα πλάνα του βρίσκονται ακόμη και η πλήρης κατάργηση των κλινικών Covid από τα δημόσια νοσοκομεία στις αρχές Ιουνίου.
Εξάλλου, πλέον δεν υπάρχει καμία επικοινωνιακή πίεση. Τουναντίον. Ενώ μπήκαμε δειλά δειλά στη φθινοπωρινή περίοδο που τα προηγούμενα δύο χρόνια ήδη είχαν αρχίσει να κλείνουν εστιατόρια, μπαρ, σχολεία και περιφερειακές ενότητες και υπήρχε δισεβδομαδιαία τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τώρα παραμένουν όλα ανοιχτά και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απλώς έκανε συστάσεις για τον εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
Σε άλλες χώρες τις Ευρώπης υπάρχουν σχεδόν οι ίδιοι περιορισμοί, ενώ στις ΗΠΑ πρόσφατα άρθηκαν και τα τελευταία μέτρα που ίσχυαν για τους ταξιδιώτες.
Οι περισσότεροι πολίτες έχουν ξεχάσει τι σημαίνει πανδημία και έχουν επιστρέψει στις πρότερες συμπεριφορές τους. Και ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο αεροπλάνο, θα μπορούσα να φορούν μάσκα χωρίς να τους κουράζει, αρνούνται ακόμη και αυτό να κάνουν.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια νοσηλεύονται σε κλίνες ειδικά για τον κορονοϊό και χιλιάδες νοσούν από μακρά Covid με σοβαρά συμπτώματα, τα οποία δεν γνωρίζουν αν θα περάσουν ποτέ στο στάδιο της ύφεσης. Κάτι που σημαίνει ότι δυστυχώς για κάποιους ο κορονοϊός υπάρχει ακόμη. Πώς προβλέπεται όμως ο φετινός χειμώνας;
Σύμφωνα με ανάλυση του The Atlantic, μπορεί να ονομαστεί και «μεταπανδημικός χειμώνας», καθώς η πανδημία έχει προκαλέσει θεσμικές δυσλειτουργίες στα συστήματα υγείας, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν με ένα μαγικό ραβδί μέσα σε μία νύχτα. Και ένα νέο κύμα, είτε κορονοϊού, είτε γρίπης, ακόμη και συνδυαστικό, θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Βέβαια, αυτό είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί, καθώς η έκθεση σε έναν και μόνο ιό του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να ενεργοποιήσει την ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού και να τη θέσει σε εγρήγορση, κάτι που εμποδίζει άλλους ιούς να εισέλθουν στον οργανισμό.
Αυτό το βιολογικό φαινόμενο αποκαλείται ιογενής παρέμβαση και μπορεί να περιορίσει το ιικό φορτίο ενός ιού που κυκλοφορεί σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούν να κυριαρχήσουν δύο διαφορετικοί ιοί, αλλά μόνο ένας.
Ακόμη και αν πρόκειται για μεταλλάξεις του ίδιου του ιού, επικρατεί πάντα η μία. Κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να έχουμε ταυτόχρονα δύο διαφορετικές πανδημίες.
Εξετάζοντας τους κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος, ορισμένοι ερευνητές έχουν προβλέψει ότι ο Sars-Cov-2, θα μετατραπεί σε μία εποχική χειμερινή λοίμωξη που μπορεί κάλλιστα να συναντιέται με τη γρίπη.
Ωστόσο, ο πανδημικός κορονοϊός έχει ήδη αποδειχθεί αρκετά διαφορετικός από τα υπόλοιπα ξαδέρφια του και οι ειδικοί έχουν διαψευσθεί αρκετές φορές όταν επιχείρησαν να κάνουν προβλέψεις για αυτόν.
Γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα βγάλουμε χειμώνα δίχως μέτρα, αν θα αναδυθούν μεταλλάξεις που θα μας ταλαιπωρήσουν, θα σκοτώσουν συγγενείς και αγαπημένα μας πρόσωπα ή εάν ο κορονοϊός θα κάνει μία στροφή και θα εξαφανιστεί τελείως ή απλώς θα μετατραπεί σε έναν ιό κοινού κρυολογήματος και δεν θα απασχολεί κανέναν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News