Tη διαγραφή των προστίμων σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ο οποίοι σε δεύτερο χρόνο εμβολιάστηκαν, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ για το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, διευκρίνισε ότι η επανεξέτασή του (σε λίγες εβδομάδες) δεν σημαίνει και επιστροφή στο ΕΣΥ.
«Είμαστε στη λύση του θέματος με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους. Υπάρχουν διαδικαστικά θέματα για να λυθεί. Σε αυτούς τους 300.00 πολίτες, οι οποίοι εμβολιάστηκαν και είχαν πληρώσει το πρόστιμο, αυτό θα διαγραφεί και τα χρήματα θα τους επιστραφούν. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός.
Οπως σημείωσε, «ο εμβολιασμός στα άτομα άνω των 60 ετών στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 80%», ενώ «υπάρχει ενδιαφέρον για τα επικαιροποιημένα εμβόλια».
Συμφωνώντας με τη θέση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ότι παγκοσμίως υπήρξε υποτίμηση της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι σήμερα «με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, η πίεση στις ΜΕΘ είναι πολύ πιο ήπια, ήταν μερικές δεκάδες οι διασωληνωμένοι χθες, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις παλιότερα είχαμε πάνω από 400 διασωληνωμένους».
Πλέον, το σύστημα κινείται στην κατεύθυνση να μην υπάρχουν κλινικές Covid, τόνισε, αλλά «οι ίδιες οι κλινικές να διαχειρίζονται τα περιστατικά κορονοϊού. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κρατάει μόνος του κλίνες και να μη δεσμεύουμε κλίνες εμείς κεντρικά».
«Ενα σύστημα ύστερα από δεκαετή κρίση διαχειρίστηκε μια κρίση από τους άνδρες και τις γυναίκες του ΕΣΥ και όσοι νοσηλεύτηκαν βρήκαν θεραπεία. Οι ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν, παραμένουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είμαστε στις 1.305 κλίνες, οι 200 στον ιδιωτικό τομέα, που τις διαχειρίζεται το Δημόσιο με μνημόνιο συνεργασίας. Είμαστε πλέον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, επαναλαμβάνοντας ότι «το ζητούμενο είναι να μη φθάνει κάποιος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ο εμβολιασμός προστατεύει ώστε να μη φθάσει κάποιος εκεί».
Οσον αφορά το ζήτημα με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν θέση στο σύστημα Υγείας, διότι δεν πιστεύουν στην επιστήμη».
Υπενθυμίζοντας ότι έχει κριθεί νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή συμβάσεων στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι το θέμα της επιστροφής τους στο ΕΣΥ θα επανεξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες. Επανεξέταση ωστόσο δεν σημαίνει επιστροφή, θέλησε να επισημάνει, «θα δούμε και τα επιδημιολογικά στοιχεία και βάσει αυτών θα ληφθούν οι αποφάσεις. Αν δεν επιστρέψουν άμεσα, πάμε για μετά τις 31 Δεκεμβρίου, για επανεξέταση της υπόθεσης».
Οπως διευκρίνισε, «μιλάμε σήμερα για 2.100 άτομα, εκ των 200 είναι οι γιατροί, άρα δεν μιλάμε για κενά σε γιατρούς. Κυρίως είναι διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό».
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την αυτοχειρία ανεμβολίαστης οδοντιάτρου, η σύμβαση της οποίας τελούσε σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης απάντησε λέγοντας:
«Προφανέστατα είναι λυπηρό γεγονός, οπωσδήποτε. Τους λόγους αυτοκτονίας του καθενός δεν μπορώ να τους πω. Ο εμβολιασμός έχει σώσει πολλές ζωές. Συλλυπούμαι την οικογένεια, αλλά δεν μπορεί να συνδέεται ένα γεγονός μεμονωμένο από μια λάθος προσωπική επιλογή, με το ζήτημα του εμβολιασμού».
Ο υπουργός Υγειάς ανακοίνωσε επίσης την ανανέωση για όλο το 2023 των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού που προσελήφθη στο ΕΣΥ, λέγοντας ότι είναι 12.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν για έναν χρόνο ακόμη και παίρνουν και μοριοδότηση, ώστε στις προκηρύξεις για θέσεις στο Δημόσιο, να μπορούν να γίνουν και μόνιμοι υπάλληλοι.
Εξαίρεση, όπως είπε, θα αποτελέσουν όσοι καλύπτουν θέση ανεμβολίαστου υγειονομικού η σύμβαση του οποίου έχει τεθεί σε αναστολή, σε περίπτωση που ο εν λόγω υπάλληλος επιστρέψει στην εργασία του.
Αντιγριπικό και χωρίς συνταγή
Ερωτηθείς για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο κ. Πλεύρης είπε πως τα εμβόλια συνταγογραφούνται για όλους, ωστόσο προς αποφυγή της ταλαιπωρίας πολλών πολιτών και της ανάγκης όλων να επισκεφθούν γιατρό για να τους συνταγογραφήσει το εμβόλιο, εξετάζεται να υπάρξει εξαίρεση για κατηγορίες πολιτών από την ανάγκη συνταγογράφησης.
«Θέλουμε –τόνισε– να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Εξετάζουμε να μπορέσει σε κάποιες κατηγορίες να μη χρειάζεται συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο. Το εξετάζουμε και θα έχουμε νεότερα από Δευτέρα-Τρίτη για αυτό».
Για τον «Προσωπικό Γιατρό», τέλος, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του έτους η λειτουργία του νέου θεσμού θα είναι πιλοτική, και από το νέο έτος θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Ηδη, ενημέρωσε, έχουν οριστεί 75.000 ραντεβού μέσω του νέου θεσμού.
«Στην Αττική έχουν εγγραφεί 2.300 γιατροί και προστίθενται και άλλες ειδικότητες. Υπολογίζουμε άλλοι 1.000 γιατροί να μπουν στο σύστημα, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές και ραντεβού για τον κόσμο», δήλωσε σχετικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News