Οι Αμερικανοί επέπληξαν τους ουκρανούς κυβερνητικούς επειδή πιστεύουν ότι κάποιοι από αυτούς βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, της κόρης του ρώσου υπερεθνικιστή θεωρητικού Αλεξάντρ Ντούγκιν που τυγχάνει βασικό ιδεολογικό έρεισμα του Πούτιν σε επίπεδο γεωπολιτικής. «Τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης» ενέκριναν την ανατίναξη του αυτοκινήτου της Ντούγκινα τον περασμένο Αύγουστο, απεφάνθησαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, παρά την πείσμονα άρνηση του Κιέβου όσον αφορά την ανάμειξή του στο γεγονός. Σύμφωνα με τους New York Times η αμερικανική κυβέρνηση ειδοποιήθηκε σχετικώς από τη CIA την περασμένη εβδομάδα.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος είχε άγνοια για τη συγκεκριμένη επίθεση των Ουκρανών, επίσης και πάντα κατά τους ΝΥΤ ότι δεν παρέσχε πληροφορίες ή οποιαδήποτε βοήθεια στην εκτέλεση της βομβιστικής πράξης. Εκ των υστέρων και στον απόηχο της δολοφονίας της Ντούγκινα οι Αμερικανοί εποικοινώνησαν για το θέμα με το Κίεβο. Οι Ουκρανοί, πάντως, επιμένουν στην άρνησή τους, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση. Μάλιστα επικοινώνησαν με τους ΝΥΤ και επανέλαβαν αυτήν τη θέση τους.
Αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην υπόθεση της δολοφονίας της Ντούγκινα, αν δηλαδή υπέγραψε κάποια διαταγή εξόντωσής της, ο σύμβουλός του Μιχαήλο Πόντολιακ ερωτηθείς για την αξιολόγηση του συμβάντος από τη CIA απάντησε με την εξής σιβυλλική πρόταση: «Κάποια σαν την Ντούγκινα δεν είναι τακτικός ή στρατηγικός στόχος της Ουκρανίας». Η αμερικανική πλευρά υποθέτει ότι πραγματικός στόχος των δραστών της δολοφονίας ήταν ο πατέρας Ντούγκιν και όχι η κόρη του, λόγω της στήριξης που παρέχει στο Κρεμλίνο. Ο Ντούγκιν δεν επιβιβάστηκε στο μοιραίο αυτοκίνητο την τελευταία στιγμή.
Η βρετανική εφημερίδα Telegraph δημοσίευσε ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον για το θέμα, την οποία υπογράφει η Ροζίνα Σέιμπορ. Εκεί αναφέρεται ότι «από την έναρξη της σύγκρουσης οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποδειχθεί ικανές στο να διεξάγουν επιχειρήσεις δολιοφθοράς εντός της ρωσικής επικράτειας, όμως η δολοφονία της Ντούγκινα είναι από τις πιο παράτολμες επιχειρήσεις του πολέμου μέχρι σήμερα και δείχνει την ικανότητα της Ουκρανίας να προσεγγίζει εξέχοντες Ρώσους».
Οι ΗΠΑ προβληματίστηκαν από την ανάλυση της CIA: φοβούνται ότι η συγκεκριμένη επίθεση θα μπορούσε να κλιμακώσει τη ρωσική εισβολή και ότι είναι ένδειξη μίας κρυφής ατζέντας της ουκρανικής κυβέρνησης. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη διαφάνειας του Κιέβου τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στις «υπόγειες» επιχειρήσεις που πραγματοποιεί σε ρωσικό έδαφος.
Το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στην ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, βοηθώντας τις δυνάμεις της να χτυπήσουν ρωσικές θέσεις διοίκησης, γραμμές ανεφοδιασμού και άλλους βασικούς στόχους, ταυτόχρονα όμως παραπονούνται ότι το Κίεβο κρατάει κρυμμένα κάποια χαρτιά που δεν μοιράζεται μαζί τους όπως οφείλει. Οι Αμερικανοί εντοπίζουν το πρόβλημα στα ανταγωνιστικά κέντρα εξουσίας εντός της ουκρανικής κυβέρνησης, δηλαδή στις επιδιώξεις του στρατού, των μυστικών υπηρεσιών και του Γραφείου του Ζελένσκι.
Ετσι οι Αμερικανοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάποια τμήματα της κυβέρνησης του Ζελένσκι δεν ήξεραν τίποτε για το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο της Ντούγκινα, ενώ κάποια άλλα είχαν εκπονήσει το όλο σχέδιο. Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν απάντησε στη δολοφονία της Ντούγκινα, όμως η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι τέτοιες επιθέσεις, οι οποίες αντικειμενικά έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης, μπορούν να προκαλέσουν το Κρεμλίνο να απαντήσει αναλόγως.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News