Στον σουηδό επιστήμονα Σβάντε Πέμπο απονέμεται το Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2022 για τις ανακαλύψεις του στην έρευνα του γονιδιώματος των προγόνων του Homo sapiens και στην εξέλιξη του ανθρώπου, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων, στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, το μεσημέρι της Δευτέρας.
Ο 67χρονος ερευνητής είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας, από το 1997, ενώ συνεργάζεται και με το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Οκινάουα της Ιαπωνίας.
BREAKING NEWS:
The 2022 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded to Svante Pääbo “for his discoveries concerning the genomes of extinct hominins and human evolution.” pic.twitter.com/fGFYYnCO6J— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 3, 2022
Ο σουηδός επιστήμονας έχει μελετήσει διεξοδικά το DNA των Νεάντερταλ και θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της επιστήμης της Παλαιογενετικής που χρησιμοποιούν εργαλεία γενετικής για να διερευνήσουν προϊστορικούς πληθυσμούς και τους προγόνους του Homo sapiens.
«Μέσω της πρωτοποριακής του έρευνας, ο Σβάντε Πέμπο κατόρθωσε κάτι που φάνταζε απίθανο: να αποκωδικοποιήσει το γονιδίωμα των Νεάντερταλ, τον πρόγονο των σημερινών ανθρώπων. Επίσης, έκανε μία φανταστική ανακάλυψη ενός άγνωστου έως τότε ανθρωποειδούς, των Ντενίσοβα. Ακόμα, βρήκε ότι υπήρξε μεταφορά γονιδίων από τα ανθρωποειδή στον Homo sapiens μετά την έξοδό τους από την Αφρική, πριν από 70.000 χρόνια. Αυτή η αρχαία ροή των γονιδίων στους σημερινούς ανθρώπους έχει επιπτώσεις στη φυσιολογία τους σήμερα, όπως για παράδειγμα στο πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σε λοιμώξεις», αναφέρεται στο σκεπτικό της βράβευσης από την επιτροπή των Νομπέλ.
2022 #NobelPrize laureate Svante Pääbo found that gene transfer had occurred from these now extinct hominins to Homo sapiens. This ancient flow of genes to present-day humans has physiological relevance today, for example affecting how our immune system reacts to infections. pic.twitter.com/QYHalqE8sb
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 3, 2022
Οπως ανέφεραν σχολιαστές που βρίσκονταν στην αίθουσα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, η ανακοίνωση της βράβευσης ενός παλαιογενετιστή ξάφνιασε πολλούς, καθώς δεν συνηθίζεται να δίνεται Νομπέλ Ιατρικής σε ερευνητές που ασχολούνται με τους προγόνους του ανθρώπου. Σημείωσαν, όμως, ότι είναι μία ευχάριστη έκπληξη και ότι η ανακάλυψη του Πέμπο έχει σημαντικά οφέλη για τους ερευνητές των νόσων της εποχής μας, όπως της Covid-19.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Νομπέλ Ιατρικής έχει απονεμηθεί και στον πατέρα του Πέμπο, Σούνε Μπέργκστρομ, το 1982.
Η ανακοίνωση του Νομπέλ Ιατρικής ανοίγει τον κύκλο απονομών των φετινών βραβείων, που θα συνεχιστεί καθημερινά αυτή την εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα με το Νομπέλ Οικονομίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News