Ο κόσμος αλλάζει και η μόδα προσπαθεί να ακολουθήσει έναν πιο βιώσιμο δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, στον πλανήτη μας. Μπορεί στην Ελλάδα οι όροι «βιωσιμότητα» και «κλιματική αλλαγή» να μην έχουν κερδίσει ακόμα τη θέση που οφείλουν να έχουν στη ζωή μας, ωστόσο διεθνώς αυτές οι σύνθετες και δυσνόητες, πολλές φορές, έννοιες τείνουν να γίνουν προτεραιότητα σε επίπεδο στρατηγικής εδώ και αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα του BBC, στη Φινλανδία αναμένεται να κατασκευαστεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής αναγεννημένων ινών υφασμάτων, στον κόσμο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη νεοφυή εταιρεία Infinited Fiber Company, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και με την κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπει τα παλιά βαμβακερά ρούχα, σε αναγεννημένες υφασμάτινες ίνες, που για το άπειρο μάτι μοιάζουν με πραγματικό μαλλί χρώματος κρεμ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «πράσινης» αυτής εταιρείας, Πέτρι Αλάβα υπόσχεται τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου του είδους στον κόσμο, έως το 2025. Πρόκειται για μία επένδυση 400 εκατομμυρίων ευρώ, που θα υλοποιηθεί σε ένα άδειο, παλιό εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού, στην πόλη Κέμι, στην βόρεια ακτή της Βαλτικής Θάλασσας. Ο Αλάβα υπολογίζει ότι η ετήσια παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου που θα φιλοξενήσει το νέο του αυτό εγχείρημα, θα επιτρέπει τη δημιουργία περίπου 100 εκατομμυρίων νέων T-shirts.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που το 2021 είχε δημοσιεύσει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, περίπου 39 χιλιάδες τόνοι παλιών ρούχων από ολόκληρο τον πλανήτη καταλήγουν στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή, η οποία έχει μετατραπεί σε μία απίστευτη χωματερή άχρηστων ενδυμάτων. Τέτοιου είδους εκθέσεις επηρεάζουν, όπως είναι φυσικό, την εικόνα των εταιρειών και των οίκων μόδας. Ωστόσο, το νέο εγχείρημα της Infinited Fiber Company, με την αναγεννημένη ίνα της, η οποία ονομάζεται Infinna, στοχεύει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κλωστοϋφαντουργίας και ολοένα και περισσότερων εταιρειών παραγωγής ενδυμάτων στο μέλλον.
Hδη όμιλοι όπως η H&M, η Patagonia και η Inditex, που έχει τα καταστήματα ZARA, είναι πελάτες της Infinited, έχοντας στραφεί εν μέρει στην ανακυκλώσιμη μόδα και σε αυτές τις μεθόδους παραγωγής ινών. «Το σημαντικό είναι ότι μπορούμε να εξοικονομούμε και νερό, με αυτή τη μέθοδο, με την οποία αντικαθιστούμε το βαμβάκι και τις συνθετικές ίνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή μιας βαμβακερής μπλούζας με την παραδοσιακή μέθοδο απαιτεί περίπου 2.700 λίτρα καθαρό νερό. Με τις νέες τεχνολογίες εξοικονομούμε έως και 99% από αυτή την ποσότητα», υποστηρίζει ο υπεύθυνος της εταιρείας.
Αρκετές ακόμα εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις στη Φινλανδία αναζητούν ανάλογους τρόπους παραγωγής υφασμάτινων ινών. Μία από αυτές είναι η Spinnova, η οποία από ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην κεντρική Φινλανδία μετατρέπει την κυτταρίνη από ακατέργαστο πολτό ξύλου, σε ίνες. Πελάτες αυτής της εταιρείας είναι η Νοrth Face και η Adidas. «Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα, όπως η μη δυνατότητα των εταιρειών ρούχων να μετακυλήσουν το κόστος παραγωγής στον καταναλωτή», λένε οι υπεύθυνοι της εταιρείας. «Για παράδειγμα, ένα από τα τελευταία φούτερ για πεζοπορία της Adidas, που δημιουργήθηκε από τις ίνες μας, κοστίζει 160 ευρώ, δηλαδή περίπου 40 ευρώ πιο ακριβά απ’ ό,τι ένα συνηθισμένο φούτερ», υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της Spinnova.
«Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί», δηλώνει στο BBC η Mai Suominen, μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF. «Η ανακυκλώσιμη μόδα δεν είναι αρκετή για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει η βιομηχανία της μόδας να σταματήσει να παράγει τόσο πολλά ρούχα παγκοσμίως και οι καταναλωτές να μην αγοράζουν ρούχα τα οποία τελικά δεν χρειάζονται, για να πούμε ότι φθάνουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο για τη βιωσιμότητα του πλανήτη», συμπληρώνει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News