Την Παρασκευή η Ουκρανία θα καταθέσει αίτηση για την ταχεία προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε λίγα λεπτά μετά την επισημοποίηση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. (Οι προδιαγραφές) αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική Ενωση. De facto. Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμφωνα με την διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Σε ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Στο διάγγελμά του ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα εθνικοποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην επικράτεια της χώρας. «Στην επόμενη συνεδρίαση της Ανώτατης Ράντα (βουλής) της Ουκρανίας, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα απλουστεύσει αυτή τη διαδικασία. Σας ζητώ να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς δισταγμούς. Ολοκληρώνουμε την αποσυναρμολόγηση της ρωσικής επιρροής στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», είπε.
Η Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατάσχει και δεσμεύει στο έδαφός της τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων. Τον Ιούλιο για παράδειγμα δικαστήριο στην περιοχή Κιροβογκράντ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων, η αξία των οποίων υπερέβαινε τα 200 εκ. δολάρια. Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι Ρώσοι είχαν επιχειρηματικά δικαιώματα σε τρεις εταιρίες που σχετίζονταν μεταξύ τους. Και οι τρείς είχαν προβεί σε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα ονόματα των Ρώσων δεν αναφέρονται.
Νωρίτερα, ο Ζελένσκι έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της χώρας. Ανέφερε ότι η Ουκρανία «ηγείται των προσπαθειών για συνομιλίες», ωστόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία ως προς «τη συνύπαρξη με ίσους, έντιμους, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους».
«Μόνο ο δρόμος της ενίσχυσης και της εκδίωξης των κατακτητών από όλα τα εδάφη μας επαναφέρει την ειρήνη. Θα περάσουμε αυτόν τον δρόμο… Πρέπει να κατοχυρώσουμε νομικά όλα όσα έχουμε πετύχει στην πραγματικότητα. Στην Ουκρανία συγκεκριμένα αποφασίζεται η τύχη της δημοκρατίας στην αντιπαράθεσή της με την τυραννία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της επίσημης Ουάσινγκτον έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι σε αυτό το στάδιο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι η Συμμαχία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την πολιτική των «ανοικτών θυρών» και δεν απέκλεισαν ότι το Κίεβο θα μπορούσε να προσπαθήσει να ενταχθεί στον οργανισμό στο μέλλον.
Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στηρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει η ίδια το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει
Στις πρώτες δηλώσεις του λίγη ώρα αφότου το Κίεβο υπέβαλλε αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των Συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Αλλωστε, «αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», εκτίμησε.
Επεσήμανε, επίσης, ότι «ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη» για να τονίσει: «Ολα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου».
Τέλος, αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμα της χώρας να επιλέξει η ίδια τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Υπενθύμισε, όμως, ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμφώνου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News