Στο Νταβός, όπως συνέβη και με την Microsoft, έγινε το πρώτο βήμα για την τεράστια επένδυση της Google στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Google για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Ματ Μπρίτιν, συναντήθηκαν πριν από λίγους μήνες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (25 Μαΐου).
Οπως ανακοινώθηκε τότε, συζήτησαν την «προοπτική αύξησης των επενδύσεων της Google στη χώρα μας» αλλά και «τα σχέδια της εταιρείας για υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή (Blue Submarine Cable System)». Τον Ιούνιο ο Ματ Μπρίτιν δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι «με την τρέχουσα κυβέρνηση, υπάρχει ένας βαθμός εξωστρέφειας και κατανόησης της τεχνολογίας και του μετασχηματιστικού της ρόλου».
Η ανακοίνωση της Πέμπτης για τη δημιουργία του Cloud Region για την νοτιοανατολική Ευρώπη από τη Google στην Ελλάδα ακολούθησε τη συνεργασία του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του με τον Ματ Μπρίτιν και τη Google.
Αντίστοιχο ήταν το στόρι της επένδυσης της Microsoft για τη δημιουργία τριών data centers στην Ελλάδα που βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης -η εταιρεία έχει αγοράσει έκταση 85 στρεμμάτων στα Σπάτα και η έναρξη των εργασιών κατασκευής αναμένεται το 2023 με ολοκλήρωση το 2025. Η ιδέα της επένδυσης έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι στη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης στο Νταβός με τον Πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, τον Ιανουάριο του 2020.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ξένες επενδύσεις το 2022 οδεύουν προς νέο ρεκόρ καθώς ήδη στο τέλος Αυγούστου (προ δηλαδή της επένδυσης της Google) είχαν ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο σύνολο της χρονιάς ήταν 4,84 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ρεκόρ 20ετίας.
Μετά τις τελευταίες επενδύσεις των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας όπως οι Mircrosoft, Amazon, Cisco, Digital Realty, Sparkle (Telecom Italia) και τώρα της Google, η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στρατηγικού κόμβου τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς οι συνολικές επενδύσεις του τελευταίου διαστήματος σε data centers εκτιμάται ότι αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τα νέα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό συμβάλουν στο να αλλάξει η -τραυματισμένη επί πολλά χρόνια- εικόνα της Ελλάδας ως χώρας υποψήφιας για επενδύσεις και βοηθούν την προσπάθεια για την αναβάθμιση στην πολυπόθητη «επενδυτική βαθμίδα» από τους οίκους αξιολόγησης η οποία θα επουλώσει την πληγή της περασμένης δεκαετίας σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των ελληνικών τίτλων που γκρεμίστηκαν με πάταγο στην κατηγορία junk (σκουπίδια) μετά το 2010.
«Η Google υπόσχεται τη δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας και τη συνεισφορά 2,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία έως το 2030» ανέφερε την Πέμπτη το τηλεγράφημα του Associated Press που μεταδόθηκε από πολλά ξένα ΜΜΕ μεταξύ των οποίων και η Washington Post.
Τα χαρακτηριστικά της επένδυσης της Google
Η Google ανακοίνωσε επίσημα τη δημιουργία στην Ελλάδα της πρώτης Google Cloud Region για την νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα βασίζεται σε φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας, όπως data centers και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Μελέτες που εκπονήθηκαν μετά από παραγγελία της εταιρείας, έδειξαν ότι η επένδυση για τη δημιουργία του Google Cloud Region θα αποφέρει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της χώρας έως το 2030 και θα συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων από 19.400 θέσεων εργασίας κατά το ίδιο διάστημα.
Πέραν του επενδυτικού αποτυπώματος, η στρατηγική διάσταση είναι ότι η Ελλάδα έχει επιλεγεί ως επενδυτικός προορισμός για την ανάπτυξη υποδομών και την προσφορά υπηρεσιών από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών Cloud παγκοσμίως: τη Microsoft, την Amazon Web Services και πλέον τη Google. Και στην κυβέρνηση τονίζουν ότι οι εν λόγω επενδύσεις, πέρα από το πολλαπλασιαστικό όφελος με όρους τόνωσης του ΑΕΠ, «συμβάλλουν στη δημιουργία νέων, κατά κανόνα καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αναστέλλοντας τη φυγή Ελλήνων επιστημόνων εκτός συνόρων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News