Μια έρευνα που έγινε από ομάδα 327 ειδικών επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έδειξε ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως τα ρομπότ –και όλες οι μηχανές που δουλεύουν με προηγμένα λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης– θα μπορούσαν να… αυτονομηθούν και να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στην ανθρωπότητα. Κάτι παρόμοιο με αυτά που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας δηλαδή.
Το 36% από αυτούς συμφώνησαν, μάλιστα, ότι «είναι εύλογο οι αποφάσεις που λαμβάνονται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ή μηχανικής μάθησης να μπορούν να προκαλέσουν τόσο μεγάλο κακό, τουλάχιστον, όσο κακό θα προκαλούσε ένας πυρηνικός πόλεμος», ενώ το 73% δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές που έγιναν κατά τη Βιομηχανική Επανάσταση. Υπήρχε, ωστόσο και ένα ποσοστό που πιστεύει ότι την ίδια επιρροή στην ανθρωπότητα έχουν οι ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο -και όχι τα ίδια τα ρομπότ.
Τόσο οι ισχυροί άνθρωποι που βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων, όσο και εκείνοι που κινούν τα νήματα με την οικονομική τους δύναμη έχουν ήδη αναγνωρίσει τον ρόλο που υπόσχεται να παίξει η τεχνητή νοημοσύνη στη γεωπολιτική. Ο πρόεδρος Πούτιν είχε πει το 2017 ότι «όποιος γίνει ηγέτης σε αυτόν τον τομέα, θα γίνει και ο κυρίαρχος του κόσμου». Και ήταν αυτά τα σχόλια που ώθησαν τον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ να αναγνωρίσει την τεχνητή νοημοσύνη ως την πιο πιθανή αιτία ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μάς θυμίζει το δημοσίευμα των Times.
Η έρευνα αυτή δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή σε πυρηνικό επίπεδο, αλλά ένα σενάριο καταστροφής θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε αυτόνομα όπλα.
Ο Τζούλιαν Μάικλ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, πιστεύει ότι ορισμένοι από τους ερωτηθέντες πιθανότατα έφτιαξαν με το μυαλό τους σενάρια επιστημονικής φαντασίας, στα οποία οι «αδίστακτοι» υπολογιστές τρελαίνονται. «Σίγουρα, όμως, κάποιοι θα έφεραν στο μυαλό τους πιο κλασικές, πιο «λογικές» γεωπολιτικές καταστροφές», είπε. «Για παράδειγμα, αν ένα πυρηνικό σύστημα που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη κάνει λάθος και δώσει λανθασμένη προειδοποίηση πυρηνικού χτυπήματος, τότε ίσως, πράγματι, να είχαμε πρόβλημα».
Από την άλλη, ο Στιούαρτ Μίλερ, επικεφαλής ενός νέου φορέα που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και δημιουργήθηκε για να επιταχύνει την έρευνα τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ, διαβεβαιώνει ότι κανείς δεν χρειάζεται να φοβάται την τεχνολογία. Ο διευθύνων σύμβουλος του National Robotarium, ενός κέντρου Ρομποτικής που άνοιξε και λειτουργεί στο Εδιμβούργο, είπε ότι «αναπόφευκτα θα υπάρχουν όλο και περισσότερα ρομπότ στη ζωή όλων των ανθρώπων».
«Θα σας βοηθούν στο σπίτι, στα ψώνια, στο ξενοδοχείο, στο θέατρο, παντού και σε όλα. Και στην επαγγελματική σας ζωή», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News. «Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι εμείς, οι άνθρωποι, έχουμε τον έλεγχο. Εμείς αποφασίζουμε πόσο μακριά θα πάνε οι δυνατότητές τους. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται ήδη για να διασφαλίσουν ότι τα λογισμικά που βρίσκονται πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν ενσωματωμένες δικλίδες ασφαλείας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News