479
Εικόνα από τα πειράματα όπου οι ερευνητές έχουν ρίξει στη γυάλα με το χταπόδι μια γαρίδα και το χταπόδι πραγματοποιεί την επίθεση του | Wardill Lab, University of Minnesota

Πώς κυνηγά τα θηράματά του το χταπόδι

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2022, 16:02
Εικόνα από τα πειράματα όπου οι ερευνητές έχουν ρίξει στη γυάλα με το χταπόδι μια γαρίδα και το χταπόδι πραγματοποιεί την επίθεση του
|Wardill Lab, University of Minnesota

Πώς κυνηγά τα θηράματά του το χταπόδι

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2022, 16:02

Τα τελευταία χρόνια ένα πλήθος μελετών έχουν αποκαλύψει ένα εύρος άγνωστων στοιχείων για την φυσιολογία, τη νοημοσύνη, την ψυχοσύνθεση, τη συμπεριφορά και τις ικανότητες των χταποδιών. Αποκαλύπτεται ότι τα συμπαθητικά μαλάκια είναι ένα από τα πλέον ιδιαίτερα και πολυσύνθετα πλάσματα που υπάρχουν στη φύση.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ πραγματοποίησε μια νέα μελέτη για τα χταπόδια με στόχο να αποκρυπτογραφήσει τον μηχανισμό με τον οποίο αποκτούν την τροφή τους.

Τα πλάνα επίθεσης

Οι ερευνητές τοποθέτησαν κάμερες σε γυάλες και ενυδρεία όπου υπήρχαν χταπόδια. Οι κάμερες κατέγραφαν βίντεο υψηλής ταχύτητας όταν στα σημεία που βρίσκονταν τα χταπόδια εμφανίζονταν θηράματα όπως καβούρια και γαρίδες.

Οι εικόνες αποκάλυψαν τον τρόπο που το χταπόδι χρησιμοποιεί και κινεί τα πλοκάμια του όταν κυνηγά την τροφή του και πιο συγκεκριμένα όταν ετοιμάζεται να αρπάξει το θήραμα του. Οπως φαίνεται δεν χρησιμοποιεί τυχαία κάποιο από τα οκτώ του πλοκάμια για να πιάσει το θήραμα αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική την οποία ακολουθεί κάθε φορά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χταπόδια σχεδόν πάντοτε χρησιμοποιούν το δεύτερο από το κέντρο του σώματος τους πλοκάμι για να αρπάξουν το θήραμα τους και αν το πλοκάμι που κάνει την κίνηση επίθεσης χρειάζεται υποστήριξη για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το κυνήγι της τροφής σπεύδουν σε βοήθεια τα πλοκάμια που είναι πιο κοντά στο δεύτερο πλοκάμι.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ανάλογα με το θήραμα τα χταπόδια ακολουθούν διαφορετικές τακτικές επιθέσεις. Εξουδετερώνουν, για παράδειγμα, τα καβούρια που είναι πιο… αμέριμνα όντα απλώνοντας γρήγορα από μακριά τα πλοκάμια τους. Τι κάνουν όμως με τις γαρίδες που έχουν μεγάλης ευαισθησίας «ραντάρ» κινήσεων στο περιβάλλον και εντοπίζουν τις γρήγορες και απότομες κινήσεις που γίνονται κοντά τους διαθέτοντας ένα μηχανισμό ώστε να απομακρύνονται ταχύτατα από ένα σημείο όπου υπάρχει δυνητική απειλή; Τα χταπόδια επιλέγουν την τακτική της επίθεσης με ένα μόνο πλοκάμι το οποίο φροντίζουν να πλησιάζει προς το μέρος της γαρίδας με πολύ αργό και σταθερό ρυθμό ώστε να μην μοιάζει απειλητικό ή να τραβήξει την προσοχή της και την κατάλληλη στιγμή το πλοκάμι εξαπολύει την επίθεση του.

Μια ακόμη τακτική των χταποδιών είναι να χωρίζουν τα πλοκάμια τους σε δύο ομάδες δημιουργώντας μια παγίδα για το θήραμα τους.

Η νέα μελέτη δείχνει επίσης ότι τα χταπόδια δεν βασίζονται για την απόκτηση τροφής τόσο στην όραση τους, όσο σε άλλες αισθήσεις και στο ένστικτο. Βέβαια κάποιες φορές βλέπουν κάποιο θήραμα και απλά αποφασίζουν να το κυνηγήσουν.

«Πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους ιεραρχία στο μυαλό των χταποδιών όσον φορά τον τρόπο που κινούν τα πλοκάμια τους» εξηγεί ο Τρέβορ Γουάρντιλ, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, επικεφαλής της μελέτης.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να βρουν τρόπο για να δουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των χταποδιών όταν κυνηγούν τα θηράματα τους. Ποιοι νευρικοί μηχανισμοί παίρνουν μέρος και με ποιο τρόπο στην διαδικασία απόκτηση της τροφής τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...