H πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως τόνισε το Reuters, η δρομολόγηση της προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) καθώς και η έμμεση απειλή ότι «δεν μπλοφάρει» για τα πυρηνικά είναι τα σημεία που ξεχωρίζουν οι δυτικοί αναλυτές στο διάγγελμα του Πούτιν το πρωί της Τετάρτης που προκαλεί ήδη αντιδράσεις σε πολιτικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο.
Ηδη πριν από το διάγγελμα Πούτιν, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν μέσω του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ότι δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις περιοχές της Ουκρανίας που επιδιώκει να προσαρτήσει ο Πούτιν, ενώ το ΝΑΤΟ, μέσω του γενικού του γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι τα τοπικά δημοψηφίσματα στις τέσσερις κατεχόμενες από τη Μόσχα περιοχές της Ουκρανίας, με σκοπό την προσάρτησή τους στη Ρωσία, συνιστούν «κλιμάκωση» από την πλευρά της Ρωσίας. «Οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ.
Μετά το διάγγελμα, ο Guardian υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία αντιμετωπίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης σε μια γραμμή μετώπου άνω των 1.000 χιλιομέτρων στην Ουκρανία.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανέφερε ότι η μερική επιστράτευση που διατάχθηκε από τη Ρωσία αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία για την οποία η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της. «Είναι ένα ακόμη αρνητικό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, για το οποίο φυσικά θα συζητήσουμε και θα διαβουλευτούμε πολιτικά σχετικά με το πώς θα απαντήσουμε» σημείωσε.
Για «προβλέψιμο βήμα που θα αποδειχτεί εξαιρετικά αντιδημοφιλές και υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο της Μόσχας», έκανε λόγο στο Reuters μετά τις αναφορές Πούτιν, ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.
Σε γραπτό του μήνυμά του προς το Reuters ο ίδιος είπε ότι ο Πούτιν επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός «απρόκλητου πολέμου» και να χρεώσει την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας στην Δύση.
«Απολύτως προβλέψιμη κίνηση, που φαντάζει περισσότερο ως μια προσπάθεια αιτιολόγησης της ίδιας της αποτυχίας τους (των Ρώσων)», έγραψε ο Ποντόλιακ στην πρώτη αντίδραση της ουκρανικής προεδρίας μετά την ρωσική επιστράτευση.
«Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο και ως εκ τούτου ο Πούτιν έπρεπε να λάβει υπερβολικά μη δημοφιλείς αποφάσεις να επιστρατεύσει και να περιορίσει υπερβολικά τα δικαιώματα των ανθρώπων», έγραψε ο ίδιος.
«Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.
210th day of the "three-day war". Russians who demanded the destruction of ?? ended up getting:
1. Mobilization.
2. Closed borders, blocking of bank accounts.
3. Prison for desertion.Everything is still according to the plan, right? Life has a great sense of humor.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) September 21, 2022
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News