Διάγγελμα με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμενόταν να κάνει το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. Το ρωσικό δίκτυο RBC, το οποίο επικαλέστηκε «τρεις πηγές κοντά στη ρωσική προεδρία», ανέφερε ότι η εν λόγω ομιλία «αναμένεται πριν το τέλος της ημέρας». Το RT επίσης έκανε λόγο για διάγγελμα του Πούτιν προς τον ρωσικό λαό, ωστόσο η σχετική ανάρτησή του «κατέβηκε» αργότερα την ίδια ημέρα.
Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αυτές ήρθαν στο φως λίγες ώρες αφότου οι επικεφαλής των ελεγχόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας έκαναν γνωστή την απόφαση τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου.
Πρόκειται για τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία –την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο ρώσος πρόεδρος λίγο πριν την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο– και τις υπό ρωσική κατοχή ζώνες της περιοχής της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.
Τα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον της ουκρανικής κυβέρνησης με την υποστήριξη του Κρεμλίνου.
Putin is going to make an urgent appeal today about "referendums" – Russian media reports. pic.twitter.com/uSON2bK1Iq
— NEXTA (@nexta_tv) September 20, 2022
Ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου «Κοινοβουλίου» του Λουγκάνσκ, Ντένις Μιρασισνιτσένκο, ανακοίνωσε πρώτος νωρίτερα την Τρίτη τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων. «Το Συμβούλιο του Εθνους αποφασίζει να ορίσει τις ημερομηνίες ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022», δήλωσε.
Ακολούθησε ο επικεφαλής του γειτονικού Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, ο οποίος ανακοίνωσε αντίστοιχο δημοψήφισμα τις ίδιες ημερομηνίες.«Σε περίπτωση θετικής απόφασης (για προσάρτηση) στο δημοψήφισμα, για το οποίο δεν αμφιβάλλω επουδενί, σας ζητώ να εξετάσετε το ζήτημα της ενσωμάτωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία το συντομότερο δυνατό», έγραψε σε ανάρτησή του ο Πουσίλιν, απευθυνόμενος στον Πούτιν.
Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της ρωσικής κατοχικής διοίκησης στην περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Σάλντο, έκανε κι εκείνος γνωστό ότι «το δημοψήφισμα (προσάρτησης) θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022».
Και οι ρωσικές κατοχικές Αρχές στη Ζαπορίζια, τέλος, γνωστοποίησαν τη διεξαγωγή παρόμοιου δημοψηφίσματος, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό ειδήσεων TASS, επικαλούμενο ένα επίσημο διάταγμα.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για τους φιλορώσους αυτονομιστές η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προσάρτηση του Ντονμπάς στη Ρωσία.
Η Μόσχα έχει ήδη προσαρτήσει την χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, μια προσάρτηση που επικυρώθηκε με «δημοψήφισμα», πριν από τη διεξαγωγή του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το «δημοψήφισμα» έχει καταγγελθεί ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.
Η ανακοίνωση αυτών των δημοψηφισμάτων έρχεται καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπολύουν αντεπιθέσεις που προκαλούν την ανησυχία των δυνάμεων κατοχής που εγκατέστησε η Μόσχα.
Τα δημοψηφίσματα θα καταστρέψουν κάθε πιθανότητα συνομιλιών, λέει το Κίεβο
Μετά την ανακοίνωση των ημερομηνιών διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, η Ουκρανία υποσχέθηκε να «εξαλείψει» τη ρωσική «απειλή». «Η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο διά της ισχύος», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Αντριι Γερμάκ, καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «τον φόβο της ήττας».
Οποιαδήποτε δημοψηφίσματα για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία θα κλείσουν κάθε παράθυρο που περιμένει ανοιχτό για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ, σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Liga.net. «Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμη η ελάχιστη πιθανότητα για διπλωματική λύση. Μετά τα δημοψηφίσματα, (δεν υπάρχει) καμία», δήλωσε ο Νικιφόροφ.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ σημείωσε με τη σειρά του ότι τυχόν δημοψηφίσματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιοδήποτε γνωστό ουκρανικό οπλικό σύστημα.
«Το Κρεμλίνο αντιτίθεται στην προμήθεια σύγχρονων αρμάτων μάχης και ATACMS στην Ουκρανία; Είναι καιρός να τα δώσετε», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.
O υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα σε μία πρώτη, σύντομη δήλωσή του από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανέφερε ότι «οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν θα αλλάξει τίποτα».
Εντονες αντιδράσεις στη Δύση
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία διεμήνυσε την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τα εν λόγω δημοψηφίσματα προσβολή στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ασκήσει δριμεία κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αν πραγματικά συμβεί αυτό (σ.σ. τα δημοψηφίσματα), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε υποτιθέμενα προσαρτημένα μέρη της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα εδάφη ως οτιδήποτε άλλο πέραν από μέρος της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας», τόνισε ο Σάλιβαν σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ.
Ο ίδιος επικαλέστηκε αναφορές από την περιοχή ως απόδειξη ότι η Ρωσία ίσως θέλει να επιστρατεύσει ανθρώπους από τα κατεχόμενα εδάφη. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία «ψάχνει για (στρατιωτικό) προσωπικό» σε αυτές για να το ρίξει στη μάχη εναντίον της Ουκρανίας, καθώς έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στα μέτωπα του πολέμου.
Τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα» που σκοπεύουν να διοργανώσουν οι διορισμένες από τη Μόσχα Αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας κατήγγειλε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτηρίζοντάς τα «νέα κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν». «Αυτές οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και να εντείνει τη στήριξή της στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Μεταξύ των πρώτων ηγετών που έσπευσαν να δηλώσει ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν. Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε, μάλιστα, ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα. «Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία», ανέφερε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Είναι καταφανές ότι αυτά τα χαλκευμένα δημοψηφίσματα είναι απαράδεκτα και δεν καλύπτονται από το Διεθνές Δίκαιο», υποστήριξε ο Ολαφ Σολτς, ο οποίος επίσης βρέθηκε στην αμερικανική μητρόπολη. Ο γερμανός καγκελάριος κάλεσε εκ νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.
«(Τα δημοψηφίσματα) δεν έχουν καμία αξία –η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα αποφασίζεται στο Κρεμλίνο και όχι με ψηφοφορία», σχολίασε από την πλευρά του ο πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, επίσης από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News