Για δεκαετίες η Γερμανία ήταν ένας φάρος οικονομικού φιλελευθερισμού –το δόγμα ότι οι αγορές αυτορυθμίζονται μια χαρά και ότι για όσους πτωχεύουν (εταιρείες ή και κράτη) οι ευθύνες βαρύνουν τους ίδιους, και όχι το σύστημα, ήταν κυρίαρχο και όχι μόνο επί γερμανικού εδάφους, αλλά πανευρωπαϊκά. Τώρα όμως όλα αλλάζουν. Εν μέσω πρωτοφανούς επαπειλούμενης ενεργειακής και οικονομικής κρίσης –καθώς τα γερμανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο και ο βαρύς χειμώνας πλησιάζει– ήρθε καθώς φαίνεται η ώρα των «επάρατων» κρατικοποιήσεων.
Το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστό πως τέθηκε υπό καθεστώς κρατικής εποπτείας η θυγατρική στη Γερμανία του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, με το διυλιστήριο PCK (Schwedt) να περνάει στον έλεγχο της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής. Το διυλιστήριο αυτό έχει κομβικό ρόλο στον ανεφοδιασμό του Βερολίνου με καύσιμα, ενώ μέχρι τώρα ήταν υπό τον πλειοψηφικό έλεγχο της Rosneft Deutschland.
Παράλληλα, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν προεξοφλήσει την κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper, αποκλειστικού εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Οπως ανέφερε η Deutsche Welle, το υπέρογκο πακέτο κρατικής διάσωσης της Uniper, ύψους σχεδόν 19 δισ. ευρώ, μέσα στο καλοκαίρι (4 δισ. ευρώ είναι δάνεια από την Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα) φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό. Ετσι, το γερμανικό κράτος σχεδιάζει να αναλάβει ποσοστό άνω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του ενεργειακού κολοσσού και σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσοστό αυτό μπορεί μάλιστα να φτάσει έως και το 90%!
Δεν πρόκειται για μια ιδεολογική επιλογή, αλλά για μια αναγκαιότητα, σχολίασαν ειδικοί και αναλυτές στη Γερμανία. Για μια κρατικοποίηση που δεν μπορεί να αποφευχθεί, εξαιτίας της τεράστιας σημασίας της εταιρείας για τον ενεργειακό εφοδιασμό, έκανε λόγο η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), όπως σημείωσε η DW.
Κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, που μίλησε ανώνυμα στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ανέφερε ότι η κρατικοποίηση θεωρείται η πιο «ουσιαστική» επιλογή, δεδομένου ότι δεν είναι βέβαιο ότι η εταιρεία δεν θα χρειαστεί και στο μέλλον περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Γερμανοί οικονομολόγοι και εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού κλάδου κρούουν άλλωστε εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για συνέπειες «ντόμινο» στη γερμανική οικονομία σε περίπτωση κατάρρευσης της Uniper. Κάνουν λόγο για μια επανάληψη της περίπτωσης Lehman Brothers (της μεγάλης τράπεζας που κατέρρευσε στις ΗΠΑ το 2008, πυροδοτώντας μια διεθνή οικονομική κρίση), αυτή τη φορά επί γερμανικού και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκού εδάφους.
Μένει τώρα να εγκριθεί μια τέτοια ενέργεια και από τη φινλανδική μητρική εταιρεία Fortum Oyg.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News