Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο συνάντησε στην απέναντι πλευρά ενός μεγάλου τραπεζιού στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, έχει «απορίες και ανησυχίες» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η δήλωσή αυτή, μαζί με μια φωτογραφία από τη συνάντηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από ρωσικές πηγές, απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης της Δύσης.
Η βρετανική Telegraph σημείωσε ότι «οι αναλυτές εκτιμούν ότι η καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε την Κίνα να επανεξετάσει την εμβάθυνση των δεσμών της με τη Μόσχα, ενώ τα γεγονότα του τρέχοντος έτους ενίσχυσαν τη θέση της Κίνας στη μεταξύ τους σχέση».
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την εισβολή –είχαν συναντηθεί αρχές Φεβρουαρίου, στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και εικάζεται ότι τότε ο Πούτιν ενημέρωσε τον Σι Τζινπίνγκ για τα πολεμικά σχέδιά του, αλλά και τον διαβεβαίωσε πως η εισβολή δεν θα γινόταν πριν το τέλος της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης.
Η «σύναξη» με αφορμή τη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στη Σαμαρκάνδη, στην οποία μετείχε και ο Ταγίπ Ερντογάν, αποτέλεσε «μια ευκαιρία και για τους δύο προέδρους, Σι και Πούτιν, να εμβαθύνουν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών τους και να παρουσιάσουν μια αντιδυτική συμμαχία» ανέφερε η Telegraph. Η εφημερίδα, ωστόσο, προσέθεσε ότι «φάνηκε να μην υπάρχουν σημαντικές νέες δεσμεύσεις από καμία πλευρά».
Την Παρασκευή αναμένεται η συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον Ερντογάν, υπό το βλέμμα της Δύσης που ετοιμάζεται για κυρώσεις προς την Τουρκία οι οποίες θα θέτουν στο στόχαστρο τουρκικές τράπεζες και πρόσωπα, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ «βλέπουν» παράνομο χρήμα στο ντιλ που έκαναν Πούτιν και Ερντογάν τον περασμένο Αύγουστο στο Σότσι για την παράκαμψη των υφιστάμενων οικονομικών κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία.
Ο Πούτιν ήθελε να καλοπιάσει τον Σι
Σύμφωνα με τον Guardian, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν μεν θερμά λόγια στην εναρκτήρια ομιλία τους, με τον Σι να αποκαλεί τον Πούτιν «παλιό φίλο» και το ρώσο πρόεδρο να ευχαριστεί τον κινέζο ομόλογό του για την «ισορροπημένη» στάση του σε ό,τι αφορά την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, «η αινιγματική αναγνώριση του Πούτιν για τις κινεζικές “ανησυχίες” σχετικά με την εισβολή τράβηξε την προσοχή. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος ηγέτης φαινόταν ιδιαίτερα πρόθυμος να κερδίσει την εύνοια του Σι, μιλώντας με τόνο συμβιβαστικό για ένα θέμα όπου συχνά εμφανίζεται ασυμβίβαστος» ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.
Οι ανησυχίες της Κίνας πιθανώς εκκινούν από τις οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών απειλών για έναν ολοκληρωτικό ενεργειακό πόλεμο κατά της Ευρώπης. Κι έτσι, ενώ ο Πούτιν και ο Σι είχαν ανακοινώσει τη συνεργασία τους «χωρίς όρια» σε μια σύνοδο κορυφής τον Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη του πολέμου, η Κίνα απέφυγε να εκφράσει δημόσια υποστήριξη για την εισβολή ή την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που θα μπορούσε να επιφέρει δευτερεύουσες κυρώσεις στο Πεκίνο από τη Δύση.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, «ο Σι, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας, δεν ανέφερε δημόσια την Ουκρανία. Είπε στον Πούτιν ότι η Κίνα είναι “πρόθυμη να καταβάλει προσπάθειες με τη Ρωσία στο πλαίσιο του ρόλου των μεγάλων δυνάμεων και να παίξει καθοδηγητικό ρόλο για να εισφέρει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο που συγκλονίζεται από την κοινωνική αναταραχή”. Η Κίνα απέφυγε να επικρίνει ευθέως την εισβολή, λέγοντας ότι η σύγκρουση έχει ένα “σύνθετο υπόβαθρο”».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News