To 2008 παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology» τα αποτελέσματα μιας έρευνας στο πλαίσιο της οποίας τροποποιήθηκαν γονιδιακά ντομάτες ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ποικιλία με υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών συστατικών. Οι τροποποιημένες ντομάτες αποδείχτηκε ότι περιείχαν αυξημένα επίπεδα ανθοκυανίνων που αποτελούν μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών οι οποίες δίνουν το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα σε πολλές ποικιλίες μούρων, αλλά και σε άλλα είδη φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών.
Οι ανθοκυανίνες είναι πολυφαινολικές (αντιοξειδωτικές) ενώσεις, οι οποίες έχει αποδειχθεί μετά από πλήθος ερευνών ότι διαθέτουν μια σειρά από ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό οφέλη. Βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που καταστρέφουν τα κύτταρα και επιταχύνουν την διαδικασία της γήρανσης, ρυθμίζουν τα ένζυμα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν λιγότερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν πόνο και αποτελούν έναυσμα για άλλες ασθένειες, αυξάνουν τα επίπεδα της αποκαλούμενης καλής χοληστερόλης (HDL), δρουν προληπτικά στην εκδήλωση διαβήτη ενώ έχουν θετική επίδραση στην όραση.
H τροποποίηση
Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες ντομάτας με φυσικό μοβ χρώμα αλλά δυστυχώς διαθέτουν χαμηλά επίπεδα ανθοκυανίνων. Την έρευνα είχαν πραγματοποιήσει επιστήμονες του John Innes Centre στο Νόρφολκ στη ανατολική Αγγλία που εμφύτευσαν σε ντομάτες δύο γονίδια από ένα όμορφο λουλούδι που είναι γνωστό ως «λουλούδι του δράκου» (snapdragon) αλλά στην Ελλάδα το ονομάζουμε και «σκυλάκι».
Η τροποποίηση αυτή οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας μοβ ποικιλίας ντομάτας με αυξημένα επίπεδα ανθοκυανίνων. Τα πειράματα που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα σε ποντίκια πιστοποίησαν τις ευεργετικές ιδιότητες του νέου προϊόντος, όμως στα χρόνια που ακολούθησαν δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη όσον αφορά τη μετάβαση από το ερευνητικό επίπεδο σε αυτό της εμπορικής εκμετάλλευσης.
Oπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα New Atlas, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία και αναμένεται να δώσει πολύ σύντομα το πράσινο φως για την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης μοβ ντομάτας σε όλη την αμερικανική επικράτεια.
«Βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο να υλοποιηθεί το όνειρο μου να προσφέρω υγιεινές μοβ ντομάτες σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη επιθυμία να τις φάνε. Είναι μια γλυκόπικρη στιγμή για μένα αφού οι μοβ ντομάτες που δημιουργήσαμε θα πωλούνται στις ΗΠΑ αλλά όχι στη Βρετανία. Η εξέλιξη αυτή είναι επίσης ιδιαίτερα ευχάριστη αφού η καλλιέργεια της μοβ ντομάτας θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε με καλλιεργητές και να συλλέξουμε πολύτιμα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στη δημιουργία και άλλων τέτοιων προϊόντων» αναφέρει η Κάθι Μάρτιν, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημιούργησε αυτές τις ντομάτες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News