Η λανθασμένη απόφαση για τον πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας, η οποία «δεν μπορεί να νικηθεί», οφείλεται στο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραπλανήθηκε από τους συμβούλους του –αυτό υποστήριξε πολεμικός αναλυτής που πρόσφατα βρέθηκε προσκεκλημένος στη ρωσική κρατική τηλεόραση, σε ένα σπάνιο παράδειγμα μίας φαινομενικά εγκεκριμένης κριτικής. Ο λόγος για τον Μπόρις Ναντέζντιν, έναν φιλοδυτικό πολιτικό ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί στα ΜΜΕ εδώ και μήνες.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο, ο ίδιος εμφανίστηκε στο κανάλο NTV απ’ όπου και κάλεσε να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό της σύρραξης.
«Είναι απολύτως αδύνατο να νικήσουμε την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τους πόρους και τις πολεμικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να κερδίσει», εκτίμησε ο πολιτικός ο οποίος για πολλά χρόνια είχε τον ρόλο του φιλελεύθερου σχολιαστή στα πάνελ της κρατικής τηλεόρασης.
Life comes at you fast: pundits on Russian TV realize that their military is failing and their country is in trouble. They are starting to play the blame game. Some of them finally understand that their genocidal denial of the Ukrainian identity isn't working in Russia's favor. pic.twitter.com/jNNn5xifI5
— Julia Davis (@JuliaDavisNews) September 11, 2022
Πρότεινε «ειρηνευτικές συνομιλίες για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος» και υπονόησε ότι ο οι συνεργάτες του ρώσου προέδρου δεν ήταν ειλικρινείς μαζί του ως προς τις πραγματικές εξελίξεις επί του πεδίου.
Στο μεταξύ, τα αυστηρά ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ΜΜΕ εξέφρασαν την απογοήτευση τους για τις μεγάλες απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα, όπως έγραψε η Telegraph.
Watch this roundup of clips, featuring panicked Kremlin propagandists on several state TV programs, discussing impressive gains by Ukraine's Armed Forces in reclaiming control over Ukrainian territory. More in my article ⤵️https://t.co/WKx3JVtvkn pic.twitter.com/8CYDRpB85X
— Julia Davis (@JuliaDavisNews) September 9, 2022
Θα μπορούσαν τα παραπάνω να σημαίνουν ότι η Μόσχα «δοκιμάζει τα νερά» ενόψει πιθανών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο;
«Είτε επρόκειτο περί λάθους είτε περί σκόπιμης προσπάθειας αποσυμπίεσης και προετοιμασίας της κοινής γνώμης για την πιθανότητα, έστω, να λάβουν χώρα ειρηνευτικές συνομιλίες», σύμφωνα με τον ανώτερο συνεργάτη του Κληροδοτήματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, ενός think tank για διεθνή θέματα, Αντρέι Κολέσνικοφ.
Σε σχόλιό του για τα όσα είπε ο Ναντέζντιν προ ημερών, ο Κολέσνικοφ, ο οποίος μίλησε στη βρετανική εφημερίδα από τη Μόσχα, έκανε μάλιστα λόγο για ένα «ασυνήθιστο γεγονός».
Την ίδια ώρα, άλλωστε, σκληροπυρηνικοί ρώσοι εθνικιστές καλούσαν σε μαζική επιστράτευση στον απόηχο των πρόσφατων στρατιωτικών επιτυχιών της Ουκρανίας.
Ο Αλεξάντερ Καζάκοφ, ένας βουλευτής ο οποίος τυγχάνει φανατικός υποστηρικτής του Κρεμλίνου, παρενέβη στην εκπομπή όπου μίλησε ο Ναντέζντιν και προειδοποίησε, χαρακτηριστικά, ότι τα όσα είπε θα μπορούσαν να συνιστούν παραβίαση της νομοθεσίας, παραπέμποντας στις διατάξεις που λογοκρίνουν την «παραπληροφόρηση» για τον ρωσικό στρατό και οι οποίες οδήγησαν στον περιορισμό πολλών ανεξάρτητων φωνών στη Ρωσία, δημοσιογράφων και πολιτών.
Επέμεινε, δε, στην άποψη ότι η Μόσχα θα πρέπει να διεξάγει τη «στρατιωτική επιχείρησή» της για όσο χρόνο χρειαστεί.
«Επομένως τα παιδιά μου, ηλικίας δέκα ετών, θα έχουν την ευκαιρία να πολεμήσουν και αυτά, σωστά;», ειρωνεύτηκε ο Ναντέζντιν.
Στριμωγμένος ο Πούτιν
Ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να προσελκύσει νεοσύλλεκτους από μερικές από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας προσφέροντας μηνιαία αμοιβή που αντιστοιχεί σε απολαβές μισής χρονιάς για έναν κάτοικο οικονομικά υποβαθμισμένης περιφέρειας. Πιθανοί νεοσύλλεκτοι αναζητούνται και στις φυλακές, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.
Ωστόσο, ακόμη και οι πιστοί στον Πούτιν αρχίζουν να παραδέχονται ότι το να ρίχνονται άνδρες στη μάχη ενάντια στον καλά εξοπλισμένο και εφοδιασμένο με υψηλά κίνητρα στρατό της Ουκρανίας δεν πρόκειται να βοηθήσει να να κερδηθεί ο πόλεμος, παρατήρησε η Telegraph.
Κατά τον Κολέσνικοφ, «ο Πούτιν δεν είναι ψυχολογικά έτοιμος για τη λήξη του πολέμου, όμως σύντομα θα αναγκαστεί να κάνει κάτι», διότι «οι Ρώσοι είναι εντάξει με τον πόλεμο, αλλά χρειάζονται μια νίκη ή μια ειρηνευτική συμφωνία». Εξάλλου, «η ρωσική κοινωνία είναι τόσο αδιάφορη (σ.σ. ως προς το ζήτημα του πολέμου) που (σ.σ. ο Πούτιν) μπορεί εύκολα να βρει τις λέξεις για να τους πείσει για νίκη, εφόσον αποφασίσει να τα παρατήσει», κατέληξε ο αναλυτής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News