806
Εγκαταστάσεις διυλιστηρίου στο Σβεντ/Οντερ της Γερμανίας | REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Βιάζεται για πλαφόν στο ρεύμα η Γερμανία – Επί τάπητος στις 30/9 οι προτάσεις της Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 15:11
Εγκαταστάσεις διυλιστηρίου στο Σβεντ/Οντερ της Γερμανίας
|REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Βιάζεται για πλαφόν στο ρεύμα η Γερμανία – Επί τάπητος στις 30/9 οι προτάσεις της Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 15:11

Πλαφόν στην τιμή του ρεύματος σπεύδει να βάλει η Γερμανία σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κύμα ενεργειακής ακρίβειας, την ώρα που το φως της δημοσιότητας βλέπουν σημεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το βασικό σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει την επιβολή έκτακτου φόρου 33% στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου, αερίου, άνθρακα, αλλά και διύλισης.

Ο φόρος θα είναι προσωρινός και θα αφορά όσες εταιρείες των κλάδων αυτών εμφανίζουν προ-φόρων κέρδη, υψηλότερα κατά 20% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας (2019-2021).

Αντίστοιχα η πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει και την επιβολή πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και πυρηνικά εργοστάσια, με την ανώτατη τιμή να ορίζεται στα 180 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στη Γερμανία η κυβέρνηση Σολτς προχωρά ολοταχώς στην εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, εξετάζοντας παράλληλα τρόπους για να συγκρατηθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο και για τις ανάγκες θέρμανσης.

«Θα το προχωρήσουμε τώρα με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να μπορούμε να ανακουφίσουμε το βάρος των καταναλωτών καθώς και των εταιρειών όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς σε ομιλία του σε συνέδριο της Ενωσης εργοδοτών BDA στο Βερολίνο.

«Πρέπει να αλλάξουμε τον σχεδιασμό της αγοράς, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά ως αγορά και να μην παράγει υψηλό κόστος με τρόπο που δεν δικαιολογείται από την παραγωγή» και «θα διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για την αγορά θέρμανσης και φυσικού αερίου -αυτό είναι φυσικά μια διαφορετική πρόκληση», σημείωσε.

«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να μειώσουμε αυτές τις τιμές από την πηγή και να τις κάνουμε ανταγωνιστικές και προσιτές ξανά για τη γερμανική βιομηχανία», δεσμεύθηκε, διαβεβαιώνοντας χαρακτηριστικά ότι τελικά «θα τον βγάλουμε τον χειμώνα», δεδομένου ότι πριν από λίγους μήνες η κατάσταση φαινόταν πολύ πιο δυσοίωνη.

«Ακόμη και χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, θα τον βγάλουμε τον χειμώνα»,  ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά κατά τη διάρκεια της ημερίδας της Ενωσης και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι ήδη από τον Ιανουάριο θα υπάρχουν νέες επιλογές για την προμήθεια φυσικού αερίου.

«Τον Ιανουάριο του επόμενου έτους θα έχουμε ήδη τον πρώτο από τους νέους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα επεκταθούν οι συνδέσεις των αγωγών και έως το τέλος του 2023 θα έχουμε νέες δυνατότητες εισαγωγής – ανεξαρτήτως της Ρωσίας.

»Ποιος θα φανταζόταν ότι αυτή η χώρα θα μπορούσε να τα πετύχει όλα αυτά σε τόσο σύντομο διάστημα;» υπογράμμισε δηλώνοντας καθησυχαστικός και σε ό,τι αφορά την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος.

«Θα διασφαλίσουμε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί στη νότια Γερμανία θα μπορούν να λειτουργήσουν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ώστε να μην υπάρξει συμφόρηση στη γερμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Θα τον βγάλουμε τον χειμώνα και αυτά είναι σήμερα καλά νέα», επανέλαβε, και αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι η επιμονή και η υπομονή.

«Με τον πόλεμο, άνοιξε και πάλι η άβυσσος στην Ευρώπη. Ο ιμπεριαλισμός του (Βλαντίμιρ) Πούτιν απειλεί να καταστρέψει την τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», συνέχισε, τονίζοντας ότι «η εγκατάλειψη της Ουκρανίας δεν θα έφερνε ειρήνη». Αλλωστε, υπενθύμισε, «ο φιλελεύθερος κόσμος δεν εγκατέλειψε το δυτικό Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, διότι έτσι θα εγκατέλειπε τον εαυτό του και το ίδιο ισχύει σήμερα για την Ουκρανία». Ευχαρίστησε μάλιστα τις γερμανικές επιχειρήσεις για τη στάση τους σχετικά με την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Πάμε σαν τον Τιτανικό σαν τον Τιτανικό με την μπάντα να συνεχίζει να παίζει»

Προηγουμένως ο πρόεδρος της Ενωσης εργοδοτων, Ράινερ Ντούλγκερ, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, εκφράζοντας κυρίως την αντίθεσή του για την πολιτική που ασκείται σε σχέση με τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της χώρας και την επιβάρυνση των επιχειρήσεων με επιπλέον εργοδοτικές εισφορές.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, δεν ήταν δυνατό να μιλήσουμε με τρόπο μη ιδεολογικό για την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών. Είναι σαν τον Τιτανικό – σα να πετάς όλες τις σωσίβιες λέμβους στη θάλασσα, η μπάντα συνεχίζει να παίζει κι εσύ ελπίζεις ότι δεν θα μπει πολύ νερό στο πλοίο ή ότι θα περάσει κάποιο άλλο πλοίο για να σε σώσει. Αυτό δεν είναι υπεύθυνη πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούλγκερ, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των τριών πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία είχε προγραμματιστεί να κλείσουν οριστικά στο τέλος του έτους

. Αναφερόμενος επίσης στην αύξηση των εισφορών για τους εργοδότες, ο Ράινερ Ντούλγκερ επέκρινε τον υπουργό Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ (SPD) κάνοντας λόγο για υπερβολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, ενώ τάχθηκε και κατά των «γραφειοκρατικών» προτάσεων του υπουργείου για την εργασία από το σπίτι.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Μια ύφεση είναι πλέον πιθανή και θα ήθελα να δω το πνεύμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να είναι όπως πριν από έναν χρόνο, όταν συζητούσαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης», είπε δηκτικά, με το βλέμμα στις διαφωνίες μεταξύ SPD, Πρασίνων και FDP.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...