Tις επιθετικές δηλώσεις του τούρκου ροέδορυ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας κλήθηκαν να σχολιάσουν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, επ’αφορμής της επίσκεψης του Αντονι Μπλίνκεν στην Ευρώπη, σε μία πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να καλέσει τους εταίρους της να συνεχίσουν την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα έχει ανεβάσει εκ νέου τους τόνους έναντι της Αθήνας, με τον Ερντογάν να προειδοποιεί, προ ημερών, τη χώρα μας «να θυμηθεί τη Σμύρνη» (δείτε εδώ) ή να κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι προκαλεί «ταραχές» στο Αιγαίο (δείτε εδώ), όπου οι προκλήσεις των μαχητικών της είναι συστηματικές.
Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε ενημερώνοντας την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, ενώ διεμήνυε, παράλληλα, πως δε θα ακολουθησει τη γειτονική χώρα στον «ανατολίτικο καβγά» που επιχειρεί να στήσει.
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι» και «συμμετέχουν και συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», σημείωσε στην απάντησή του ο Στόλτενμπεργκ.
«Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα», προσέθεσε, ενώ παρέπεμψε και στον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» της Συμμαχίας, ο οποίος, όπως ανέφερε, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, και «μέσω του οποίου η Τουρκία και η Ελλάδα δεσμεύονται να παρέχουν πληροφορίες και τρόπους για την αποκλιμάκωση κάθε επικίνδυνης κατάστασης ή συμπεριφοράς στο Αιγαίο».
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι συμφωνεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι «δύο πολύτιμοι και σημαντικοί σύμμαχοι» – φίλοι των ΗΠΑ.
«Εχουν διαφορές και θέλουμε να τους δούμε να τις επιλύουν με εποικοδομητικό τρόπο, μέσα από το διάλογο –έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν και αυτό αναμένουμε ότι θα ξαναγίνει», ήταν το μήνυμα του Μπλίνκεν.
Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Συμμαχίας με τη στάση της σε σειρά ζητημάτων (π.χ. σχέσεις με Ρωσία, απειλή με βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε ότι οι προκλήσεις λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι σημαντικές για όλους τους Συμμάχους.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι επικεντρώνουμε την προσοχή και τα μέσα μας στη στήριξη της Ουκρανίας. Αυτό που εξέλαβα σήμερα μέσα στην αίθουσα, με παρόντες όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ήταν μια πολύ ισχυρή επαναβεβαίωση αυτής της ενότητας», επισήμανε ο Μπλίνκεν.
Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές μέσα στο ΝΑΤΟ. «Είμαστε 30 διαφορετικές Δημοκρατίες και φυσικά δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα τα ζητήματα», είπε. Στο τέλος οι διαφωνίες ξεπερνιούνται, κάτι το οποίο αποδείχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, ο Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ για μια συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο γενικός γραμματέας τόνισε την άνευ προηγουμένου στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Στόλτενμπεργεκ δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν. Χαιρετίζω τα δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετης υποστήριξης που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Χθες συμμετείχα στην Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ράμστάιν. Ολοι συμφωνήσαμε στη σημασία της ενίσχυσης και της διατήρησης της στρατιωτικής μας υποστήριξης, ώστε η Ουκρανία να επικρατήσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News