Είκοσι Ρώσοι ή ντόπιοι συνεργάτες τους έχουν σκοτωθεί στις πόλεις και στα χωριά που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια δολοφονικών επιθέσεων που διενήργησαν ουκρανοί αντάρτες. «Οι ουκρανικές ομάδες κρούσης σκοτώνουν ρώσους κατακτητές και συνεργάτες» έγραψε το αμερικανικό Μέσο The Washington Post, αναμεταδίδοντας το σχετικό απειλητικό «μήνυμα των αρχών του Κιέβου» προς πάσα κατεύθυνση: «Οποιος τυχόν σκέφτεται να διεκδικήσει ή να αποδεχθεί κάποια κορυφαία διοικητική θέση στα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη πρέπει να φοβάται πολύ!…»
Αυτές οι ομάδες ουκρανών εκτελεστών «δρουν με αποφασιστικότητα βαθιά μέσα σε εδάφη που ελέγχονται από τον εχθρό» έγραψαν οι Αμερικανοί. «Με τις επιθέσεις τους τρομοκρατούν οποιονδήποτε θέλει ενδεχομένως να υπηρετήσει στις κυβερνήσεις-μαριονέτες που δημιουργεί η Ρωσία σκοπεύοντας να διεξαγάγει δημοψηφίσματα ώστε να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη». Τα θύματα των Ουκρανών εκτελεστών και σαμποτέρ «έχουν πυροβοληθεί, ανατιναχθεί, κρεμαστεί και δηλητηριαστεί» κατά την ακριβή φράση της Post.
Το αμερικανικό Μέσο ανέφερε ονόματα και διευθύνσεις. Κάποιος Αρτέμ Μπαρντίν, στρατιωτικός διοικητής στην πόλη Μπερντιάνσκ της Αζοφικής, την οποία κατέλαβε η Ρωσία στην αρχή του πολέμου, τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο διοικητήριο της πόλης. Τη είδηση είχε δημοσιοποιήσει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TΑSS, το οποίο περιέγραψε το περιστατικό ως τρομοκρατική ενέργεια. O Μπαρντίν έχασε τα πόδια του, υπέστη μεγάλη απώλεια αίματος, αλλά οι γιατροί παλεύουν να του σώσουν τη ζωή. «Δεν θα επιστρέψει στα καθήκοντά του».
Οι ίδιοι οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι διεξάγουν «επιχειρήσεις στα σκοτεινά», δηλαδή πίσω από τις γραμμές των Ρώσων. Επαίρονται ότι αυτές οι επιχειρήσεις τους τους όχι μόνο υπονομεύουν τα ρωσικά σχέδια, αλλά ότι τα ακυρώνουν κιόλας. Κυρίως εμποδίζουν τα σχέδια του Κρεμλίνου «να οργανώσει την απάτη των δημοψηφισμάτων που ήλπιζε να στήσει ώστε να δικαιολογήσει την προσάρτηση». Η Post έγραψε επίσης ότι, εκτός από τις στοχευμένες δολοφονίες, οι Ουκρανοί έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και σε άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως και «σε περιουσιακά στοιχεία» στην «κατεχόμενη Κριμαία».
«Ανώνυμος ουκρανός αξιωματούχος», συνομιλητής των Αμερικανών, τους πληροφόρησε ότι «οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας κάνουν ό,τι μπορούν για να τιμωρήσουν τους ηγέτες των εισβολέων και τους προδότες». Το ίδιο άτομο πίστωσε την απόπειρα δολοφονίας του Μπαρντίν σε «μία από τις ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας» χωρίς, φυσικά, να την κατονομάσει. Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες και για τη βομβιστική επίθεση που σκότωσε την Ντάρια Ντούγκινα, τη ρωσίδα δημοσιογράφο και θυγατέρα του «ακροδεξιού ορθόδοξου χριστιανού ιδεολόγου Αλεξάντερ Ντούγκιν, σθεναρού υποστηρικτή του πολέμου». Φυσικά, η Ουκρανία «αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται στη δολοφονία της που έγινε κοντά στη Μόσχα».
Κατόπιν αυτών η Post διατύπωσε την απόψη ότι «η εκστρατεία των φόνων επευφημείται από πολλούς Ουκρανούς μεν, ωστόσο εγείρει νομικά και ηθικά ζητήματα και το ερώτημα αν συντελούνται εγκλήματα πολέμου, κυρίως όταν οι στόχοι είναι πολιτικοί παράγοντες ή πολίτες και όχι στρατιώτες στο πεδίο της μάχης ή άλλο στρατιωτικό προσωπικό. Αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να παραμεριστούν με το άλλοθι της ρωσικής εισβολής. Αυτές οι πράξεις απαγορεύονται από τη Συνθήκη της Γενεύης».
Επειτα η Post ανέφερε την άποψη «κορυφαίου συμβούλου του Ζελένσκι», του Μιχαήλο Πόντολιακ. Αυτός δήλωσε στους Αμερικανούς ότι «οι επιθέσεις στα κατεχόμενα ήταν απόδειξη του ισχυρού κινήματος διαμαρτυρίας που δείχνει ότι η Ρωσία είναι απολύτως ανίκανη να ελέγξει αυτές τις περιοχές». Και προσέθεσε ότι οι ρώσοι αξιωματούχοι «καταλαβαίνουν πια ότι κινδυνεύουν» να συμπεριληφθούν στις λίστες με τα ονόματα των επομένων θυμάτων.
Να, στο Μπερντιάνσκ, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας ένας αστυνομικός διοικητής, ενώ στη Χερσώνα δηλητηριάστηκε αλλά μάλλον επέζησε ο Βολοντίμιρ Σάλντο, «επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης». Και ένας άλλος αξιωματούχος της Χερσώνας, ο Βιτάλι Γκούρα, σκοτώθηκε στις αρχές Αυγούστου στην πόλη Νόβα Κακόβκα. «Δεν είναι σαφές ότι όλα αυτά τα χτυπήματα ήταν έργο των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών, ωστόσο ο Κόνραντ Μουζίκα, διευθυντής πολωνικής εταιρείας αμυντικών συμβούλων, είπε ότι δεν έχει δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι οι επιθέσεις ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών ερίδων στη ρωσική πλευρά. Ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει αν οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες ενήργησαν μόνες τους ή με τη βοήθεια ντόπιων ανταρτών, ωστόσο θεωρεί ότι τα θύματα σαφώς δεν επιλέχθηκαν τυχαία. ‘‘Οποιος οργανώνει τέτοιες επιθέσεις, επικεντρώνεται σε μεγάλα ψάρια’’ είπε. Και προσέθεσε ότι το Κίεβο ανησυχεί για τα δημοψηφίσματα των Ρώσων. ‘‘Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μη γίνουν ποτέ’’».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News