Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στη ζωντανή συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» πρότεινε μια λύση ώστε να μην υπάρξει αδιέξοδο όταν θα γίνουν εκλογές με απλή αναλογική και να κυβερνηθεί η χώρα.
Πρόκειται για το κυριότερο πολιτικό ζήτημα για το οποίο σπάνε το κεφάλι τους καθημερινά κόμματα και πολιτικοί αναλυτές (και λύση δεν βρίσκουν ως τώρα) στο οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε ανοιχτά και κατέθεσε τη δική του πρόταση -η οποία ωστόσο φαίνεται να δημιούργησε περισσότερες απορίες από όσες έλυσε.
Ας δούμε ακριβώς τι είπε ο κ. Ανδρουλάκης, αρχίζοντας από το γενικό πλαίσιο που έθεσε ο ίδιος και περνώντας στη συνέχεια στα σχόλια που έκανε για τη θέση του πρωθυπουργού:
Κληθείς να σχολιάσει όσους υποστηρίζουν ότι «το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει συνεργασίες με τον Αλέξη Τσίπρα», απάντησε ότι «αυτή είναι η προπαγάνδα της ΝΔ» και στη συνέχεια, μιλώντας για τις συνεργασίες, ανέφερε: «Θα καταθέσω ένα πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικό (…) Και βάσει αυτού του προγράμματος θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό ισχυρή εντολή. Αν μας την δώσει, να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός ότι από την πρώτη Κυριακή θα έχουμε σταθερότητα, ισχυρή κυβέρνηση και κυβέρνηση με πρόγραμμα, συνέπεια, ευθύνη και ήθος. Και όχι πρωθυπουργούς που τους ενδιαφέρει μόνο να κάθονται στην καρέκλα οι ίδιοι ή πώς θα βγούνε τα παιδιά τους πρωθυπουργοί. Λοιπόν, να τελειώσει αυτό που κάνει τεράστια ζημιά στον τόπο».
Η παραπάνω αναφορά φωτογραφίζει προφανώς τον κ. Μητσοτάκη. Επομένως, ο κ. Ανδρουλάκης διαψεύδει το σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντάς το στην «προπαγάνδα της ΝΔ» και τοποθετείται ξεκάθαρα απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, αποκλείοντας και πάλι κάθε συνεργασία μαζί του.
Συνέντευξη στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” https://t.co/dFfEoL0z7B
— Nikos Androulakis (@androulakisnick) September 9, 2022
Στο σημείο εκείνο, στη ζωντανή ροή της συνέντευξης (στο 17:40 του παραπάνω βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter στον λογαριασμό του κ. Ανδρουλάκη), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε από τον κ. Παπαδάκη να σχολιάσει την οπτική των άλλων κομμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) που λέει ότι «αν είναι τρίτος ο Ανδρουλάκης, αυτός θα μας πει ποιος θα είναι πρωθυπουργός; Και όχι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος;».
Απαντώντας ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Τι σημαίνει πρώτος; Πρώτος σημαίνει να έχεις πάρει ένα ποσοστό ανοδικό διότι ο λαός σε τιμά. Αν πάρει ο κύριος Μητσοτάκης από 40%, 28% και 30% και ο λαός του πει, το 30% αυτών που τον ψήφισαν, “γειά σου, δεν μας αρέσει η διακυβέρνηση σου”, θα πάω εγώ να τον βάλω από το παράθυρο; Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Πέρα από αυτά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, που δεν συζητάμε για τίποτα. Πάμε παρακάτω».
«Πρώτος θα είναι όμως, παραμένει πρώτος» σχολίασε η κυρία Αναστασοπούλου.
Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Και τι σημαίνει αυτό; Το ίδιο είναι να πηγαίνεις από το 8% στο 15% και το ίδιο είναι να πηγαίνεις από το 40% στο 28% ή από το 31% στο 24%;».
Η αποστροφή αυτή αναφέρεται στα πιθανά αποτελέσματα των εκλογών με απλή αναλογική. Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται -με βάση τους αριθμούς που παραθέτει- να υποστηρίζει ότι αν το ΠΑΣΟΚ σημειώσει σημαντική άνοδο από το 8% στο 15% και παράλληλα η ΝΔ πέσει από το 40% στο 28% και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 31% στο 24%, τότε αποκτά νομιμοποίηση η πολιτική πρόταση για μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον ίδιο (!).
Η εκδοχή αυτή επιβεβαιώνεται από την αμέσως επόμενη αναφορά του ότι, «η χώρα θα έχει πολύ καλύτερη τύχη με έναν πρωθυπουργό που έχει ευρωπαϊκή εμπειρία, που σέβεται τους θεσμούς, που είναι βαθιά δημοκράτης και δεν έχει παίξει με την εγχώρια ολιγαρχία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό διεκδίκησα την ηγεσία της παράταξης. Οχι για να γίνω ούτε δεκανίκι του Τσίπρα, ούτε δεκανίκι του Μητσοτάκη».
Η πολιτική πρόταση ο αρχηγός ενός κόμματος με 15% να συμμαχήσει με ένα κόμμα του 28% ή του 24%, την ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ όπως σαφώς εννοεί, και να ζητήσει να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και όχι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος στηρίζεται στο επιχείρημα ότι το κόμμα του 15% θα έχει αυξήσει τα ποσοστά του ενώ τα άλλα κόμματα, σύμφωνα με το παράδειγμά του, θα έχουν σημειώσει πτώση.
Ωστόσο, παρά την πτώση, τα άλλα δύο κόμματα και οι αρχηγοί τους θα έχουν ψηφιστεί από περισσότερους πολίτες. Οι ψήφοι των πολιτών πχ. για το πρώτο κόμμα και τον αρχηγό του προσφέρουν άραγε λιγότερο ισχυρή νομιμοποίηση για τη θέση του πρωθυπουργού από τις λιγότερες ψήφους για το τρίτο κόμμα και τον αρχηγό του αν αυτό σημειώσει άνοδο και το πρώτο κόμμα σημειώσει πτώση;
Το σκεπτικό αυτό είναι παράλογο. Γιατί άλλο είναι να πεις θα επιδιώξω μια συνεργασία με εμένα πρωθυπουργό ακόμη κι αν δεν είμαι πρώτο κόμμα, κάτι που έχει συμβεί σε άλλες χώρες, κι άλλο το εγώ δικαιούμαι την πρωθυπουργία πιο πολύ από τον πρώτο λόγω της ανόδου των ποσοστών μου και της πτώσης των δικών του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News