608
O Γιάννης Οικονόμου στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» | ANT1/WebTV

Οικονόμου: Εκλογές ίσως και τον Απρίλιο

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 10:59
O Γιάννης Οικονόμου στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»
|ANT1/WebTV

Οικονόμου: Εκλογές ίσως και τον Απρίλιο

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 10:59

Το πολιτικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται εν όψει της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο αλλά και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, περιέγραψε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την παρουσία του στο τηλεοπτικό πλατό του ΑΝΤ1.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο Πρωθυπουργός στο «Βελλίδειο» το Σάββατο θα ανακοινώσει μέτρα άμεσης ανακούφισης, αλλά και πιο μόνιμα μέτρα, σημειώνοντας πως «θα είναι μέτρα που περιμένει να ακούσει η κοινωνία».

«Θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη σε όλους, για τους λογαριασμούς του ρεύματος, και δεν θα εξαιρεθεί κανείς από την ενίσχυση», ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου, ο οποίοος όμως τόνισε πως στο εξής, «η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο θα μειώνει το ύψος της στήριξης, ενώ εάν υπάρχει μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με πέρσι, θα είναι μεγαλύτερη η στήριξη. Οσοι κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας θα έχουν μεγαλύτερο όφελος από την ενίσχυση», ανακοίνωσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα «επιταγή ακρίβειας», είπε: «Οπως κάναμε και το προηγούμενο διάστημα και σε ένα κομμάτι του πληθυσμού, που αντιμετώπιζε μεγαλύτερο πρόβλημα, βρήκαμε τρόπους να το ενισχύσουμε και απέναντι στην ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά, αυτό θα γίνει και τώρα».

Ο κ. Οικονόμου είπε πως τα μέτρα στήριξης είναι τέτοια που «έχουν αποτελεσματικότητα, καθώς είναι μέτρα που αφορούν όλους, ενώ παράλληλα μας επιτρέπουν να κρατάμε εφεδρείες, γιατί τα νερά είναι αχαρτογράφητα, και παράλληλα να διατηρούμε τη δημοσιονομική ισορροπία».

Στις εξαγγελίες θα περιλαμβάνεται και η διεύρυνση του ύψους και των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ συμπλήρωσε πως εκτός από τα μέτρα στήριξης, υπάρχουν χρήματα που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας από τους πολίτες, όπως με την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, είπε πως σύντομα θα εισπραχθούν τα χρήματα για την προηγούμενη περίοδο, προσθέτοντας πως με τον μηχανισμό τιμολόγησης που ισχύει από τον Ιούλιο και μετά, όλα τα πρόσθετα κέρδη από τους παρόχους ενέργειας ανακτώνται άμεσα και με αυτά ουσιαστικά γίνεται η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος του Σεπτεμβρίου.

«Εκλογές θα γίνουν το 2023, το λέμε επίμονα και καθαρά. Τον εκλογικό χρόνο δεν τον αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο μικροκομματικών παιχνιδιών. Το 2023 είναι η τελευταία χρονιά της τετραετίας, αν γίνουν τον Ιούλιο ή γίνουν τον Απρίλιο πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, δεν έχει μεγάλη σημασία», είπε ο κ. Οικονόμου.

Η αναφορά περί Απριλίου ίσως έχει κάποια σημασία, καθώς το Πάσχα το 2023 πέφτει 16 Απριλίου, άρα υπάρχει ως «ανοιχτή» ημερομηνία η 30ή του μήνα.

Για τον εκλογικό νόμο και τα σενάρια νέας αλλαγής του –ως γνωστόν η παρούσα Βουλή είχε ήδη ψηφίσει από το 2020 νέο εκλογικό σύστημα– ο κυβερνητικός πορτ παρόλ ανέφερε πως «συζητάμε και λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο κόσμος που θα ψηφίσει. Οταν γίνουν εκλογές το 2023, ο κόσμος θα λάβει όλα τα ζητούμενα για να αποφασίσει. Ο Πρωθυπουργός θα δώσει καθαρή απάντηση για τον εκλογικό νόμο στη ΔΕΘ, στην συνέντευξη Τύπου της Κυριακής».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων και τα αρχεία της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Οικονόμου είπε πως υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που τηρούνται για τα αρχεία από την Υπηρεσία και πως η λειτουργία της ΕΥΠ γίνεται μέσα σε απόλυτα νόμιμο πλαίσιο.

«Η υπόθεση οφείλει να διερευνηθεί και να μη μείνει καμία σκιά. Οι απειλές του κ. Τσίπρα με αυτό το οργίλο ύφος, αγκαλιά με τον κ. Ανδρουλάκη, είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων. Οι κανόνες στη Δημοκρατία πρέπει να τηρούνται μέχρι κεραίας», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

Κατέληξε αφήνοντας αιχμές προς κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι το ζήτημα των παρακολουθήσεων δεν είναι το μόνο μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουν η χώρα και η κοινωνία και ότι η εμμονή κάποιων να κινούνται μονοθεματικά δείχνει την αδυναμία τους να ασχολούνται με τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...