324
H σημαία της Ουκρανίας υψώνεται ξανά σε εδάφη που τελούσαν υπό ρωσική κατοχή | REUTERS/Nacho Doce/File Photo

H Oυκρανία αντεπιτίθεται – Ζελένσκι: Ανακαταλάβαμε εδάφη άνω των 1.000 τ.χλμ.

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 10:37
H σημαία της Ουκρανίας υψώνεται ξανά σε εδάφη που τελούσαν υπό ρωσική κατοχή
|REUTERS/Nacho Doce/File Photo

H Oυκρανία αντεπιτίθεται – Ζελένσκι: Ανακαταλάβαμε εδάφη άνω των 1.000 τ.χλμ.

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 10:37

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών από τους Ρώσους, με τον ίδιο τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ανακοινώνει την απελευθέρωση της Μπαλακλίγια, στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, το τελευταίο 24ωρο ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να ανακαταλάβει πολλά χωριά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ βορειότερα συνεχίζεται η προέλασή του προς Ανατολάς, έχοντας ανακαταλάβει την πόλη Μπορτσίβκα.

Στην περιφέρεια του Χαρκόβου η αντεπίθεση των Ουκρανών φέρεται να έχει σταματήσει λόγω των ενισχύσεων που έφεραν οι Ρώσοι στη γραμμή άμυνάς τους.

Αντίστοιχες εικόνες και στη Χερσώνα, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προβάλλουν την ανακατάληψη περιοχών που βρίσκονταν στα χέρια των Ρώσων (δείτε το βίντεο κάτω).

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, από την αρχή του μήνα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν θέσει και πάλι υπό τον έλεγχό τους εκτάσεις με εμβαδό 1.000 και πλέον τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αμυντικών επιχειρήσεων, οι ήρωές μας ήδη απελευθέρωσαν δεκάδες κοινότητες», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του την Πέμπτη (σ.σ. στο βίντεο κάτω, η υποδοχή που επεφύλαξαν κάτοικοι των εν λόγω περιοχών στους ουκρανούς στρατιώτες).

«Συνολικά, πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειάς μας απελευθερώθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου», επανέλαβε, διαβεβαιώνοντας πως η αντεπίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας σημειώνει πρόοδο.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών στην περιφέρεια του Χαρκόβου, χάρη στην αιφνιδιαστική προέλαση του ουκρανικού στρατού που αξιοποίησε τη μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων από το Χάρκοβο στη Χερσώνα.

Οι Ρώσοι αναδιανέμουν τις δυνάμεις τους καθώς δέχονται επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις σε πολλά μέτωπα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο ο ίδιος ο Ζελένσκι όσο και οι αξιωματούχοι της Ουκρανίας αποφεύγουν να δίνουν λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις ανακατάληψης εδαφών, προκειμένου να αξιοποιήσουν το στοιχείο της έκπληξης. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές πως οι ουκρανικές δυνάμεις απέχουν ελάχιστα από την κατεχόμενη πόλη του Ιζιούμ, που έχει κομβική σημασία για την τροφοδοσία των Ρώσων.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν στην επιχείρηση ανακατάληψης των εδαφών τους αναγνωρισμένες τακτικές του ΝΑΤΟ στο πεδίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...