374
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην περσινή ΔΕΘ, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2021 | ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καλάθι ΔΕΘ: Ανάπτυξη και έσοδα «κλείδωσαν» το food pass

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 10:01
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην περσινή ΔΕΘ, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2021
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καλάθι ΔΕΘ: Ανάπτυξη και έσοδα «κλείδωσαν» το food pass

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 10:01

H ανάπτυξη 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της ευρωζώνης (4,1%) και η υπέρβαση του στόχου για τα έσοδα –χάρη στην υπεραπόδοση του ΦΠΑ λόγω ανατιμήσεων αλλά και στη χρονιά-ρεκόρ του τουρισμού–, λύνουν τα χέρια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των ανακοινώσεων που θα κάνει το Σάββατο το βράδυ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. 

«Το όραμά μου παραμένει μια Ελλάδα ευημερούσα για όλους» ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης στο Twitter, σχολιάζοντας τα καλά νέα για την αύξηση του ΑΕΠ καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι θα ανακοινώσει μια σημαντική κεντρική πρωτοβουλία στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του κόστους ζωής που συνεπάγονται οι διεθνείς εξελίξεις. 

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης θα κοστίζουν πάνω από 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες το «καλάθι» θα περιλαμβάνει και το λεγόμενο food pass, ένα σενάριο που «τρέχουν» στην κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες και το οποίο θα ενσωματώνει και την επιταγή ακρίβειας που ήταν στον αρχικό σχεδιασμό.  

Το σενάριο προβλέπει ότι πριν από τα Χριστούγεννα, όταν η ενεργειακή κρίση θα έχει ενταθεί και οι ανάγκες των νοικοκυριών θα έχουν αυξηθεί, η κυβέρνηση θα καλύψει τα έξοδα για το σούπερ μάρκετ ενός μήνα για 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και ευάλωτες κοινωνικές ένα το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ, που θα ονομάζεται food pass.

Παράλληλα, στο πλέγμα των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν το Σάββατο θα περιλαμβάνεται η κρατική στήριξη για τη στέγαση των νέων με κρατικές ενισχύσεις και επιδότηση επιτοκίου επισκευαστικών δανείων. Το μέτρο θα αφορά και τους νέους άνω των 29 ετών, με διάφορα επιδόματα, φθηνά ενοίκια και δυνατότητα ανακαίνισης κατοικιών.

Στο καλάθι της ΔΕΘ θα περιλαμβάνεται επίσης το Fuel Pass-3 για τους μήνες Οκτώβριο ως Δεκέμβριο, τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς της ενέργειας. 

Σε ό,τι αφορά το 2023 αναμένεται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων) που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και κοστίζει περίπου 470 εκατ. ευρώ, η αύξηση των συντάξεων κατά τουλάχιστον 6%, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ και ορισμένες αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...