451
O ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Ορμπαν απειλεί να εκτροχιάσει την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων | Askin Kiyagan/Anadolu Agency via Getty Images

Η Ουγγαρία απειλεί με βέτο την ανανέωση των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2022, 17:15
O ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Ορμπαν απειλεί να εκτροχιάσει την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων
|Askin Kiyagan/Anadolu Agency via Getty Images

Η Ουγγαρία απειλεί με βέτο την ανανέωση των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2022, 17:15

Νέα εμπόδια στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θέτει για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Τα σχέδια του Βίκτορ Ορμπάν να βάλει νέα τροχοπέδη στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, καταγράφει η ιστοσελίδα Politico.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της Ουγγαρίας απειλεί να εκτροχιάσει την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι οποίες λήγουν στις 15 Σεπτεμβρίου. Αν δεν ανανεωθούν μέχρι τότε, η ισχύς τους θα εκπνεύσει. Για να άρει την απειλή αυτή, η Βουδαπέστη αξιώνει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος τριών ρώσων ολιγαρχών. Πρόκειται για τους Αλίσερ Ουσμάνοφ, Πιοτρ Αβεν και Βίκτορ Ράσνικοφ.

Οι κύριοι Ουσμάνοφ και Αβεν συγκαταλέγονται στους ολιγάρχες που έχουν τους στενότερους δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, ο πρώτος φαίνεται πως είναι η βιτρίνα του ρώσου προέδρου, κάθε φορά που προκύπτουν προβλήματα επιχειρηματικής φύσης.

Ο Ουσμάνοφ είναι γνωστός στη Βαυαρία, διότι του ανήκει το πολυτελές εξοχικό στη λίμνη Τέγκερνζεε, ενώ είναι ο πρώην Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. Ωστόσο, εξαιτίας των κυρώσεων, έχει χάσει τον έλεγχο ορισμένων περιουσιακών του στοιχείων, όπως συνέβη μετά την κατάσχεση του “Dilbar”, του μεγαλύτερου σε χωρητικότητα γιοτ στον κόσμο, που του ανήκε και κατέσχεσε η γερμανική αστυνομία.

Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές καθήλωσαν δύο ελικόπτερα που εικάζεται ότι ανήκαν στον ίδιο, αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στη Σαρδηνία οι ιταλικές αρχές πήραν τον έλεγχο μίας βίλας αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, ο Αβεν είναι ανάμεσα στους περίπου 50 Ρώσους επιχειρηματίες με μεγάλες περιουσίες, οι οποίοι συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τον Πούτιν, στο Κρεμλίνο. Φέρεται δε, να είναι μεγαλομέτοχος της Alfa Βank, της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ρωσίας.

Από την άλλη, ο Ράσνικοφ περιγράφεται ως ιδιοκτήτης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Σιδηρουργίας και Χαλυβουργίας «Μαγκνιτογκόρσκ». Φέρεται να δραστηριοποιείται σε τομείς της οικονομίας που εισφέρουν μεγάλα έσοδα, στον ρωσικό, κρατικό προϋπολογισμό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Βουδαπέστη ζητά επιπροσθέτως να διευρυνθεί η εξαίρεση των κυρώσεων για την ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουγγαρία επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει περισσότερα «παραθυράκια», τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να αυστηροποιήσει τους κανόνες.

Η νέα κίνηση του Ορμπάν εξοργίζει πολλά κράτη-μέλη, που έχουν πικρές αναμνήσεις από την Ουγγαρία, η οποία εμπόδισε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από το μπλοκ, νωρίτερα εφέτος. Σύμφωνα με το Politico, με αυτό το βέτο, ο Ορμπάν αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι είναι ο πιο κοντινός άνθρωπος για τον ρώσο πρόεδρο, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο διπλωμάτες δήλωσαν -διατηρώντας την ανωνυμία τους- ότι η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης φάνηκε να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους Ούγγρους -για την αποφυγή μπλοκαρίσματος- αναβάλλοντας τη συζήτηση για τα τρία ονόματα των ρώσων ολιγαρχών, στον επόμενο γύρο ανανέωσης των κυρώσεων. Ωστόσο, ο ένας προειδοποίησε πως δεν ήταν σαφές τι ζήτησε η Βουδαπέστη σε αντάλλαγμα, για την αναβολή της απειλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...