711
Πριν μερικές εβδομάδες το Βερολίνο αποφάσισε να βυθίσει στο σκοτάδι δεκάδες ιστορικά κτίρια και μνημεία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα που πλησιάζει. Θα δούμε αντίστοιχες εικόνες και στην Αθήνα; | George Vitsaras / SOOC

Ανακοινώνονται μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 20:20
Πριν μερικές εβδομάδες το Βερολίνο αποφάσισε να βυθίσει στο σκοτάδι δεκάδες ιστορικά κτίρια και μνημεία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα που πλησιάζει. Θα δούμε αντίστοιχες εικόνες και στην Αθήνα;
|George Vitsaras / SOOC

Ανακοινώνονται μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 20:20

Την Τετάρτη ανακοινώνονται τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο. Θα παρουσιαστούν στις 10:00 το πρωί στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσουν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι μπροστά τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα τόσο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, ένα από τα μέτρα αφορά στη ρύθμιση των θερμοστατών στα δημόσια κτίρια στους 19° Κελσίου, έναν βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Στη Γερμανία τα πρώτα μέτρα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου, κατάργηση της θέρμανσης διαδρόμων και κλιμακοστασίων, ενώ μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα.

Στην Αυστρία, πάλι, ανακοινώθηκε ότι η Βιέννη θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μια ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι.

Στόχος η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%-15%

Νωρίτερα την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι η ενεργειακή κρίση θα αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, σε δηλώσεις του ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Ο υπουργός τόνισε ότι «ζούμε μία ιστορικά πρωτοφανή συγκυρία με την ενεργειακή κρίση και την αναστάτωση στις αγορές», ωστόσο «δεν πρέπει να υπάρχει πανικός». Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα αλλά υπάρχουν και θα βρεθούν, πρόσθεσε, ενώ θα συνεχιστεί η πολιτική των ενισχύσεων. «Αν δεν υπήρχε το σχέδιο και ο μηχανισμός ενισχύσεων, οι λογαριασμοί θα ήταν δεκαπλάσιοι. Δεν θα τινάξουμε στον αέρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας τη Δευτέρα, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά έγινε αξιολόγηση της κατάστασης και συζητήθηκαν παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν απέναντι στην εξωγενή, όπως τη χαρακτήσει, κρίση. Πρόκειται για ένα «δυναμικό φαινόμενο, αλλάζουν πολύ γρήγορα τα δεδομένα ως προς την πορεία των τιμών», πρόσθεσε.

Δήλωσε ακόμη ότι εθνικός στόχος της χώρας είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%-15%. «Εάν γίνει αυτό, διασφαλίζουμε την επαρκή τροφοδοσία της αγοράς και χαμηλότερους λογαριασμούς». Υπογράμμισε ότι το σύστημα κινείται στα όριά του, γι’ αυτό θα πρέπει και εμείς, ακόμα και στο σπίτι μας, να κάνουμε εξοικονόμηση ρεύματος, συνέστησε. «Πρέπει η εξοικονόμηση ρεύματος να μπει στην κουλτούρα μας».

Στην εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ3, τα ακόλουθα:

«Είναι γεγονός ότι η άσκηση (για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο) έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, και δεν έχει προσδοκώμενα αποτελέσματα στα πρώτα στάδιά της. Θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών, ώστε όλοι να συμβάλουν στο Δημόσιο, για να μπορέσουμε πρώτα από όλα να οριοθετήσουμε και να ορίσουμε υπεύθυνους και μετά να κάνουμε εξοικονομήσεις. Αν από κάποιο στάδιο (και μετά) δεν υπάρχουν συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης στο Δημόσιο, τότε υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, που ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ. ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης) έχει μοιραστεί μαζί σας. Στα επόμενα στάδια θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε αυτά (τα αντικίνητρα)».

Επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η Μόχσα κλιμάκωσε την απειλητική ρητορική σε βάρος της Ευρώπης, με τα σχόλια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου τη Δευτέρα να ερμηνεύονται ως απαίτηση της Ρωσίας να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα τη συνέχιση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην ήπειρο.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή γραμμή εφοδιασμού της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, ο Nord Stream 1, τέθηκε εκτός λειτουργίας. Αρχικά η ρωσική πλευρά είχε αναφέρει ότι η στρόφιγγα κλείνει για τρεις ημέρες, για τεχνικούς λόγους. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την επ’αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου –τις οποίες είχε ήδη περιορίσει– επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα τα οποία δεν είναι δυνατό να υπερβεί η Gazprom, λόγω των κυρώσεων.

Η Δύση απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να κατηγορούν τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο» (περισσότερα εδώ και εδώ). Η Αθήνα έχει συνταχθεί ανοιχτά με τις ευρωπαϊκές και άλλες πρωτεύουσες που καταγγέλλουν τον «ενεργειακό εκβιασμό» του ρώσου προέδρου και ζητούν την επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...