375
Aστυνομικός επιθεωρεί την κίνηση στους δρόμους της πόλης Τσενγκτού, η οποία μπήκε σε lockdown προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία | cnsphoto via REUTERS

Κίνα: Παραμονές του 20ου συνεδρίου του ΚΚ, 65 εκατ. άνθρωποι μπαίνουν σε καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 21:08
Aστυνομικός επιθεωρεί την κίνηση στους δρόμους της πόλης Τσενγκτού, η οποία μπήκε σε lockdown προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία
|cnsphoto via REUTERS

Κίνα: Παραμονές του 20ου συνεδρίου του ΚΚ, 65 εκατ. άνθρωποι μπαίνουν σε καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 21:08

Η Κίνα έχει εντείνει τις προσπάθειές της να περιορίσει τα κρούσματα του κορονοϊού ενόψει της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, θέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε μερικό lockdown, σύμφωνα με τον Guardian, ο οποίος επικαλείται αναφορές τοπικών ΜΜΕ.

Το ΚΚ Κίνας θα ξεκινήσει το 20ο συνέδριό του, όπου αναμένεται να ανανεωθεί η θητεία του επικεφαλής του κόμματος Σι Τζινπίνγκ για μία τρίτη θητεία ως προέδρου της χώρας, στις 16 Οκτωβρίου. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα 33 κινεζικές πόλεις –συμπεριλαμβανομένων οκτώ μεγάλων επαρχιακών και δημοτικών κέντρων– τίθενται στη χαμηλότερη βαθμίδα των κινεζικών μέτρων τύπου lockdown, διαταράσσοντας τις ζωές περίπου 65 εκατομμυρίων κατοίκων, έγραψε η ιστοσελίδα Caixin.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο γραφείων, σχολείων, χώρων διασκέδασης, μη απαραίτητων υπηρεσιών και καταστημάτων. Οι υπάλληλοι γραφείου και οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεούνται να εργάζονται από το σπίτι και οι μαθητές να κάνουν τηλεκπαίδευση.

Τα νοσοκομεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά οι ειδικευμένες κλινικές, περιλαμβανομένων των οδοντιατρικώνικών, θα πρέπει να κλείσουν. Στα φαρμακεία θα απαγορεύεται να πωλούν αντιβιοτικά, αντιιικά φάρμακα και φάρμακα για τον πυρετό και τον βήχα.

Ενδεικτικά, το μερικό αυτό lockdown έχει επιβληθεί στις εύπορες νότιες πόλεις Κουανγκτσόου και Σεντζέν καθώς και στην πόλη Ζινίνγκ, στο οροπέδιο του Θιβέτ, και στις βόρειες πόλεις Σιχιαζουάνγκ και Χαρμπίν. Η Τσενγκτού, η πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα με πληθυσμό 21 εκατομμυρίων κατοίκων, η δυτική πόλη Γκουϊγιάνγκ, η Λάσα του Θιβέτ και η Ουρούμτσι, η πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, μπήκαν στο ίδιο καθεστώς.

Παρά τον σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων της Κίνας –την Κυριακή το Πεκίνο ανακοίνωσε μόλις 349 νέα περιστατικά Covid-19–, οι Aρχές έχουν επανειλημμένα επιβάλλει στη χώρα την πολιτική της «μηδενικής Covid», παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου επέλεξε έναν δρόμο «συνύπαρξης» με τον ιό, παρατήρησε η βρετανική εφημερίδα.

Τα παρατεταμένα και συχνά απρόβλεπτα μέτρα έχουν εξοργίσει πολλούς απλούς ανθρώπους. Κάποιοι παραπονιούνται ότι τα επαναλαμβανόμενα lockdown έχουν επηρεάσει αρνητικά τη ζωή τους, ενώ άλλοι εκφράζουν ανησυχία για τους ηλικιωμένους οι οποίοι δεν μπορούν να βγουν έξω χωρίς να έχουν υποβληθεί σε τεστ.

«Οι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από την πείνα προτού αρρωστήσουν!», έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης των social media. Ενας άλλος χρήστης συνέκρινε τα δρακόντεια μέτρα με «έναν πόλεμο χωρίς πυρά από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...