Ενα σχόλιο για την παρουσία ξένων παικτών στις εθνικές ομάδες αποπειράθηκε να κάνει ο έμπειρος κροάτης προπονητής Νέβεν Σπάχια που όμως φάνηκε να μην γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα για τους παίκτες της Εθνικής μας.
«Είμαι κατά της παρουσίας ξένων στις εθνικές ομάδες, δεν έχει καμία βάση. Σίγουρα ο Τζέιλιν Σμιθ ανεβάζει την εθνική μας ομάδα (σ.σ Κροατία), αλλά δεν συμφωνώ με τον κανονισμό της FIBA. Εθνική ομάδα σημαίνει ταυτότητα της μπασκετικής σχολής ενός έθνους. Δυστυχώς είναι αναγκαίο για κάποιες ομάδες, όπως η Κροατία που δεν έχει καταφέρει εδώ και 15-20 χρόνια να βγάλει έναν υψηλού επιπέδου πλέι μέικερ», σημείωσε ο κροάτης προπονητής σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Mozzart Sport.
«Ελπίζω άλλες μεγάλες μπασκετικά χώρες, όπως η Σερβία, να μην το επιτρέψουν ποτέ. Όταν βάζεις έναν ξένο στην εθνική σου ομάδα, χάνεις μέρος της ταυτότητάς σου», συμπλήρωσε ο έμπειρος τεχνικός.
Στη συνέχεια, ο Σπάχια έφερε ως παράδειγμα την εθνική ομάδα της Ελλάδας υποπίπτοντας όμως σε αρκετά λάθη που φανέρωσαν την ελλιπή του ενημέρωση. «Βλέπω ότι η Ελλάδα παίζει με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που κερδίζει μόνος με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αν αυτός είναι ο στόχος της εθνικής ομάδας, εντάξει, αλλά είμαι εναντίον του. Για μένα είναι αστείο να βλέπω στην παρουσίαση τις κάμερες να κάνουν κοντινά στους παίκτες και όταν ακούγονται οι εθνικοί ύμνοι να μην ξέρουν ορισμένοι τη γλώσσα ή τα λόγια. Στους συλλόγους ας παίζουν όσοι ξένοι θέλουν, αλλά έχουμε για έναν λόγο τις εθνικές ομάδες», δήλωσε ο Σπάχια.
Το θέμα φυσικά είναι ότι ο προπονητής μπέρδεψε τους νατουραλιζέ (δηλαδή παίκτες που αποκτούν υπηκοότητα μόνο και μόνο για να παίξουν σε μία εθνική ομάδα) με τους δύο διεθνείς που ο ένας (Γιάννης Αντετοκούνμπο) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και ο άλλος (Τάιλερ Ντόρσεϊ) έχει ελληνίδα μητέρα.
«Συγγνώμη, δεν ήξερα»
Λίγες ώρες μετά από τη δημοσίευση της συνέντευξης του Σπάχια, το SPORT24 επικοινώνησε με τον Νέβεν Σπάχια.
Όπως αποδείχθηκε μάλιστα, το παράδειγμα που χρησιμοποίησε με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν ατυχές. Αυτό τόνισε ο ίδιος, μιλώντας για το θέμα, δεδομένου πως δεν γνώριζε -αλλά έμαθε στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας- πως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έχει ξαναφορέσει τη φανέλα της Εθνικής τόσο στο Παγκόσμιο Εφήβων το 2015 στην Κρήτη όσο και σε αγώνες των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
“Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν γνώριζα όλη την ιστορία του Τάιλερ, με τη συμμετοχή στις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας. Μιλούσα γενικά για το θέμα με τους νατουραλιζέ στο EuroBasket κι εν προκειμένω χρησιμοποίησα το λάθος παράδειγμα. Απολογούμαι στους φίλους μου από την Ελλάδα γι αυτό. Δεν ήξερα όλη την ιστορία.
Όσα είπα για το θέμα των νατουραλιζέ, δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Ακόμη κι δική μου ομοσπονδία (κροατική) χρησιμοποιεί νατουραλιζέ παίκτη φέτος (Τζαλίν Σμιθ). Δεν έχει να κάνει δηλαδή με την Ελλάδα αυτό, ούτε ήθελα να προσβάλλω κάποιον. Η ουσία των δηλώσεών μου αφορούσε συνολικά στο θέμα των νατουραλιζέ. Δεν γνώριζα όμως όλη την ιστορία πίσω από τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, οπότε λανθασμένα τον ανέφερα ως παράδειγμα.
Όσον αφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, δεν θέλω να παρερμηνευτούν ή παρεξηγηθούν όσα είπα. Ξέρω απόλυτα την ιστορία του, ξέρω ότι είναι Έλληνας. Έχω απόλυτο σεβασμό τόσο στον ίδιο όσο και στον Τάιλερ Ντόρσεϊ για όσα έχουν καταφέρει και πετύχει στη ζωή τους“.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News