Εχει περάσει περίπου ένας μήνας από τότε που δημοσιεύτηκαν οι εικόνες της ντροπής με τα σκουπίδια στη διάσημη παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου (εδώ). Η εικόνα πλέον είναι τελείως διαφορετική, αφού το ποστ ενός επισκέπτη στα social media δεν είχε προκαλέσει μόνο την αντίδραση του κόσμου, αλλά και του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.
Πλέον, ο δήμαρχος του νησιού Νικήτας Αρετάκης, έχει φροντίσει να περνάει καθημερινά ένας εργαζόμενος και να μαζεύει τα σκουπίδια που πετούν οι ασυνείδητοι επισκέπτες, καθώς δεν υπάρχει κανένας κάδος στην παραλία. Ελλείψει κάδων λοιπόν, οι ευσυνείδητοι τουλάχιστον παίρνουν τα απορρίμματα μαζί τους για να τα πετάξουν στους κάδους που διαθέτουν τα σκάφη με τα οποία θα επιστρέψουν στα καταλύματά τους.
Βέβαια, η παραλία δεν είναι καθημερινά προσβάσιμη, αφού ακόμη και με τρία μποφόρ, τα περισσότερα σκάφη δεν μπορούν να την προσεγγίσουν. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι επισκέπτες, θα μεταβούν με αυτοκίνητο στο Πλάτωμα του Ναυαγίου, δηλαδή στο επάνω μέρος του λόφου που βρίσκεται η παραλία, για να δουν το μοναδικό γαλάζιο από ψηλά και να το απαθανατίσουν.
Πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 31 Αυγούστου, το μεσημέρι, οι ουρές που σχηματίζονταν στο Πλάτωμα του Ναυαγίου για μία φωτογραφία της ονειρικής παραλίας από ψηλά, έφταναν σε αναμονή τις δύο ώρες. Κάτι που σημαίνει ότι εκατοντάδες επισκέπτες είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο.
Τι έβλεπαν και τι μύριζαν όμως οι τουρίστες, πριν δουν τη συγκλονιστική θέα; Σκουπίδια παντού, πεταμένα σε στοίβες ή μεμονωμένα, κόπρανα και χαρτιά υγείας χρησιμοποιημένα μέσα στους θάμνους και η χαρακτηριστική οσμή από αμμωνία των ούρων σε κάποια σημεία να τρυπάει τη μύτη.
Γιατί ενώ υπάρχουν τουαλέτες οι τουρίστες κάνουν την ανάγκη τους στους θάμνους; ρώτησα έναν υπάλληλο της ασφάλειας. «Διότι οι χημικές τουαλέτες που βλέπετε, ήρθαν σήμερα. Τις είχαν αποσύρει οι υπάλληλοι του δήμου στις αρχές Ιουλίου και τις επανατοποθέτησαν τώρα», απαντά στο Protagon ο Νάσος Ζάρβρας, ο οποίος εργάζεται στην υπηρεσία ασφάλειας του χώρου.
Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι οι κάδοι των απορριμμάτων εξαφανίστηκαν την ίδια χρονική περίοδο και ενώ έχουν γίνει πολλές εκκλήσεις από τους εργαζομένους στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, δεν έχουν επιστραφεί ποτέ.
Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι στις δύο καντίνες που βρίσκονται στον χώρο, συλλέγουν καθημερινά και εθελοντικά όσα σκουπίδια μπορούν γύρω από την εξέδρα που συγκεντρώνονται οι τουρίστες για να φωτογραφίσουν το Ναυάγιο, και τα υπόλοιπα τα παίρνει ο άνεμος και τα ρίχνει στη θάλασσα ή παραμένουν «φυλακισμένα» μέσα στους πυκνούς θάμνους.
Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι υπήρχαν τουλάχιστον πέντε φύλακες στο Πλάτωμα του Ναυαγίου, ενώ την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου) που επισκεφτήκαμε την παραλία, δεν υπήρχε κανένας, με αποτέλεσμα αρκετοί τουρίστες να περνούν τις οριοθετημένες γραμμές και να κινδυνεύουν να πλακωθούν από πέτρες που έπεφταν από το βουνό.
Βέβαια, το πρόβλημα με τα σκουπίδια δεν περιορίζεται μόνο στο ναυάγιο, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του νησιού, όπου οι στοίβες με τα σκουπίδια είναι μεγάλες.
Η κατάσταση αυτή δεν παρατηρείται σε άλλες διάσημες παραλίες της χώρας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι δήμοι δεν φροντίζουν απλώς να είναι πεντακάθαρες, αλλά έχουν επιβάλει και στους επισκέπτες να έχουν οικολογική συμπεριφορά.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελαφονήσου, στην Πελοπόννησο, όπου οι παραλίες είναι κυριολεκτικά χτενισμένες, και οι κάδοι απορριμμάτων είναι χωρισμένοι ανάλογα με το ανακυκλώσιμο υλικό που προορίζεται προς ρίψη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News