550
|

Σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ οι απειλές των Τούρκων – Το «ευχαριστώ» Δένδια στην Τσεχική Προεδρία της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 14:36
|

Σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ οι απειλές των Τούρκων – Το «ευχαριστώ» Δένδια στην Τσεχική Προεδρία της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 14:36

Υπομονή τέλος. Η Αθήνα «πάει» σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ τις απειλές και το μπαράζ εξωφρενικών δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν- με τελευταία την επανάληψη του ισχυρισμού περί «στρατοπέδου εκπαίδευσης κούρδων τρομοκρατών».

Συγκεκριμένα πέρα από την  άμεση ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων -που ήδη είχε ως αποτέλεσμα την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης από την Τσεχική Προεδρία της ΕΕ-  αλλά και της Ουάσινγκτον, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αποστέλλονται σχετικές επιστολές προς όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον γενικό Γραμματέα του Οργανισμού και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στις εν λόγω επιστολές παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι πρόκειται για δηλώσεις τόσο εξωφρενικές που περιττεύει οποιοσδήποτε περαιτέρω σχολιασμός.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει τον τσέχο ομόλογό του ΓΙαν Λιπάβσκι για την άμεση αντίδραση της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία χαρακτήρισε “απαράδεκτες” και “καθόλου επιβοηθητικές” τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις.

Eνας από τους στόχους της Tσεχικής Προεδρίας είναι η προώθηση του διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας. Η απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή που εκφράστηκε για την Ελλάδα κατά την πρόσφατη δημόσια ομιλία του Προέδρου Ερντογάν, είναι εξαιρετικά επιζήμια από αυτή την άποψη», τονίζει στη σχετική του ανάρτηση (δείτε τη κάτω) το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

Από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει τις ευθείες απειλές Ερντογάν κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, είπε:

«Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Προπαγάνδας συνέχεια

Σε αυστηρό ύφος εν τω μεταξύ ήρθε και η απάνηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, στον τούρκο ομόλογό του, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και τον ισχυρισμό του έγινε φέιγ βολαν από τα τουρκικά μέσα, περί σύλληψης «τρομοκράτη» που είχε εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Λαύριο.

Συγκεκριμένα, ο Σοϊλού ανακοίνωσε τη σύλληψη «τρομοκράτη -βομβιστή αυτοκτονίας» στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος «εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Λαύριο» και διέθετε «σχέδιο βομβιστικών επιθέσεων κατά της Τουρκίας».

Οπως ήταν επόμενο η «είδηση» αναπαρήχθη από τον τουρκικό Τύπο, με την εφημερίδα Yeni Safak να γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Οι διάδρομοι της τρομοκρατίας της Ελλάδας»

«Η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ακραίας ρητορικής. Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο των παράτυπων μεταναστών, χρησιμοποιώντας τον ως διαρκή μοχλό απειλής προς όλη την Ευρώπη, ο υπουργός Εσωτερικών της, επαναλαμβάνει και χθες τα γνωστά θλιβερά και προκλητικά του ψέματα σε βάρος της Ελλάδας», ανέφερε ο  Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στον νέο γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Καραμαλάκη από τον απερχόμενο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

«Ολοι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, Όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τη διεθνή και αξιόπιστη δύναμη της πιστής και αποφασιστικής εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και όλοι γνωρίζουν πως οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι στον σεβασμό των συνόρων μας, των διεθνών μας υποχρεώσεων αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής», τόνισε  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...