798
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της κορυφαίας κατηγορίας Rally 1 είναι υβριδικά με ισχύ στην περιοχή των 500-530 ίππων. Στη φωτογραφία το εργοστασιακό Puma της M-Sport Ford | WRC/Red Bull

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Τι διαφορές έχουν εφέτος τα αγωνιστικά αυτοκίνητα;

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της κορυφαίας κατηγορίας Rally 1 είναι υβριδικά με ισχύ στην περιοχή των 500-530 ίππων. Στη φωτογραφία το εργοστασιακό Puma της M-Sport Ford
|WRC/Red Bull

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Τι διαφορές έχουν εφέτος τα αγωνιστικά αυτοκίνητα;

Χωρίς πολλούς προλόγους. Η σημαντικότερη αλλαγή για τα αυτοκίνητα της μεγάλης κατηγορίας, που πλέον λέγεται Rally 1 και μοιραία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι plug-In. Για πρώτη φορά στην ιστορία του WRC τα αυτοκίνητα είναι υβριδικά. Κοινώς, μπαίνουν στην πρίζα. Προφανώς πρόκειται για κίνηση-παρακολούθημα των διεθνών εξελίξεων στην αυτοκινητοβιομηχανία που έρχεται να δώσει το επιπλέον boost στο άλλο, κύριο και βασικό εξάρτημα των αγωνιστικών που έμεινε ίδιο από πέρυσι. Δηλαδή, στους τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες, 1.600 κ.εκατοστών – εννοείται με τούρμπο. Και επίσης εννοείται, με τετρακίνητη μετάδοση.

Ο συνδυασμός, μαζί δηλαδή με την κλωτσιά στα πισινά ελέω ηλεκτροκινητήρα, παρέχει συνολικά ισχύ περί τους 530 ίππους και μία άκρως γενναιόδωρη ροπή στην περιοχή των 500 Nm. Φυσικά, αυτό δεν είναι ανεξάντλητο αλλά για ορισμένο χρονικό διάστημα, όσο δηλαδή έχουν «ψωμί» ακόμη οι μπαταρίες. Χρήσιμο, πάντως, είναι να ξέρουμε ότι, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με χαρτογραφίσεις σε σύγχρονα αυτοκίνητα που τυχόν οδηγούμε, οι οδηγοί δεν μπορούν να ενεργοποιούν την επιπλέον ώθηση μόνοι τους, αλλά αυτή χρησιμοποιείται αναλόγως προγραμματισμού, συνθηκών (φρένα, ανάκτηση ενέργειας) και απαιτήσεων που έχει σχεδιάσει η ομάδα τους πριν από κάθε ειδική διαδρομή.

Tο GR Yaris της εργοστασιακής Toyota Gazoo Racing. Το «EKO Ράλλυ Ακρόπολις», όπως είναι το επίσημο «ονοματεπώνυμο» του, έχει επιστρέψει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο ημερολόγιο του WRC | WRC/Red Bull

Αναπόφευκτα το βάρος έχει ανέβει. Συγκεκριμένα -και μιλώντας πάντα για τον «daddy» της υπόθεσης, την κατηγορία Rally 1- το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος είναι στα 1.350 κιλά, κάποια 160 περισσότερα από τους κανονισμούς του 2021. Η ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση σε κιλά ήρθε ως αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης των νέων ηλεκτρικών συστημάτων.

Συνοπτικά, οι αλλαγές για τα αυτοκίνητα που θα δούμε στο EKO Ράλλυ Ακρόπολις είναι οι εξής:

  • Ασφάλεια πληρώματος. Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν αυξημένες προδιαγραφές ασφάλειας με ενισχυμένα τα εμπρόσθια και πίσω μέρη των αυτοκινήτων καθώς και ένα επανασχεδιασμένο τμήμα στην οροφή που μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 115% περισσότερη ενέργεια σε περίπτωση «χτύπα ξύλο».
  • Υβριδική μονάδα. Είναι κοινή για όλες τις ομάδες, κατασκευάζεται από τη Compact Dynamics και περιλαμβάνει τον ηλεκτροκινητήρα που στροφάρει στις 12.000 rpm και μία μπαταρία 3.8kWh που λειτουργεί μέχρι τα 750 volt. Η απόδοση του συστήματος είναι επιπλέον 134 ίπποι. Σε επίπεδο χωροταξίας, η μονάδα (ηλεκτροκινητήρας και μπαταρία) στεγάζεται σε ένα βαλλιστικής αντοχής περίβλημα που είναι κανό να αντέξει προσκρούσης μέχρι και 70G.
  • Χαρτογραφίσεις (mapping). Υπάρχουν τρία προγράμματα λειτουργίας. Το πρώτο και οικολογικό (sic) είναι το ‘’Full electric mode’’ που επιτρέπει μέχρι 20 χιλιόμετρα αμιγούς ηλεκτρικής λειτουργίας. Μάλιστα δε, στο σέρβις-παρκ η χρήση αυτής της λειουργίας είναι υποχρεωτική. Το δεύτερο είναι το ‘’Stage start mode’’ κατά το οποίο μία ισχυρή ώθηση 1.000kj ενέργειας έρχονται, σε συνδυασμό με το βενζινοκινητήρα, να εκτοξεύσουν το αυτοκίνητο για περίπου δέκα δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιείται, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, κατά την εκκίνηση στις ειδικές διαδρομές. Το τρίτο πρόγραμμα λειτουργίας είναι το «Stage mode» που χρησιμοποιεί την υβριδική ισχύ ανάλογα με τις τρεις προεπιλεγμένες χαρτογραφίσεις που κάνει η ομάδα και για την οποία λέγαμε παραπάνω. Τέλος, η ανάκτηση ενέργειας γίνεται όταν αφήνεται το γκάζι ή όταν πατούν φρένο. Δηλαδή, σπανίως.
Οτ Τάνακ και Μάρτιν Γιαρβέογια με το εργοστασιακό i20 N της HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM | WRC/Red Bull
  • Αεροδυναμική. Τρομερά εντυπωσιακά, τα αγωνιστικά του WRC κουβαλούν ένα σωρό αεροδυναμικές λεπτομέρειες που απέχουν μακράν από τις αντίστοιχες «πολιτικές» εκδόσεις των αυτοκινήτων παραγωγής στα οποία βασίζονται. Σκοπός και άγιο δισκοπότηρο δεν είναι τίποτα λιγότερο από την παραγωγή κάθετης δύναμης. Κοινώς, downforce. Κατά το πλείστον, οι αεροδυναμικές επεμβάσεις παραμένουν, με μικρές εξαιρέσεις, ίδιες με αυτές του 2021.
  • Μετάδοση. Η ισχύς περνά σε δρόμο, χώμα και κατσικόδρομους μέσω τετρακίνησης και ενός μηχανικού, σειριακού κιβωτίου 5 σχέσεων. Η μεγάλη αλλαγή είναι η κατάργηση του κεντρικού διαφορικού ενώ υπάρχουν μηχανικά μπλοκέ και στους δύο άξονες – ένα μπροστά και ένα πίσω.
  • Επιδόσεις. Ενδεικτικά, το Hyundai i20 N WRC Rally 1 κάνει τα 0-100 χλμ/ώ. σε μόλις 4 δευτερόλεπτα. Αντίστοιχα, το «πολιτικό» i20 N στο οποίο βασίζεται (ναι, είπαμε, θεωρητικά, ως προσθιοκίνητο και χωρίς άπειρες επεμβάσεις) ολοκληρώνει τη διαδικασία σε 6,2 δευτερόλεπτα.
  • Οι λεπτομέρειες. Η κρεμαγιέρα παραμένει υδραυλική, η ανάρτηση διατηρείται με «γόνατα» Μακφέρσον και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ ενώ πλέον χρησιμοποιείται ένα μείγμα βιοκαυσίμων που υποστηρίζει ότι εκπέμπει μειωμένα διοξείδια του άνθρακα χωρίς τίμημα στην απόδοση.
Να είστε εκεί

Αν δε θέλετε να τρέχετε στη Λαμία, όπου θα είναι η έδρα του αγώνα με όλες τις ειδικές πέριξ αυτής, και να πάρετε τα βουνά με ποδαρόδρομο στη Λειβαδιά, τους Βωξίτες ή τον περιβόητο «Ταρζάν», την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, θα λάβει χώρα η γνωστή ΕΚΟ Super Stage στο στάδιο της Καλογρέζας. Το ραντεβού στο ΟΑΚΑ ξεκινά από νωρίς το απόγευμα με τις πόρτες να ανοίγουν στις 16:00 και ακολουθεί μπόλικο σπορ και θέαμα με είσοδο από €20. Μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...