Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, που εργάζονταν στον ενεργειακό τομέα, ερευνώνται βάσει καταγγελιών για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Die Zeit.
Το δημοσίευμα ανέφερε πως το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος (BfV), η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, διερευνά την υπόθεση δύο δημοσίων υπαλλήλων, «που εμπλέκονται με την παροχή ενέργειας σε θέσεις κλειδιά» και είναι ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Κρεμλίνου.
Αν επιβεβαιωθεί, πρόκειται για ένα τεράστιο κενό ασφαλείας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για τη Γερμανία και την Ευρώπη, γράφει χαρακτηριστικά το Politico.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης, υπό την ηγεσία του Ρόμπερτ Χάμπεκ, παίζει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης της χώρας, καθώς ο ρώσος πρόεδρος κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε απάντηση των δυτικών κυρώσεων.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει το υπουργείο, είναι το αν θα προχωρούσε με τα σχέδια για τον Nord Stream 2, τον αγωγό φυσικού αερίου από την Ρωσία. Για χρόνια, οι γερμανικές κυβερνήσεις υποστήριζαν πως το έργο ήταν «απλώς εμπορικό». Τα έργα σταμάτησαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η Die Zeit ανέφερε ότι εκφράστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια εσωτερικών εγγράφων που αφορούσαν τον Nord Stream 2.
Παρά το γεγονός ότι ο Χάμπεκ και άλλα μέλη του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου τόνιζαν συχνά πόσο αποφασισμένοι είναι να απομακρύνουν τη Γερμανία από την εξάρτηση από το φυσικό αέριο του Πούτιν, «πολλά έγγραφα που υπέγραφαν οι δύο υπάλληλοι ήταν γεμάτα κατανόηση για τη ρωσική άποψη και ήταν εντυπωσιακό ότι η επιχειρηματολογία συχνά δεν ταίριαζε με την επίσημη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Die Zeit.
Κατά τη διερεύνηση των υπόπτων, το BfV διαπίστωσε «ανωμαλίες στα βιογραφικά και σε μία περίπτωση μια εκπαιδευτική επίσκεψη στη Ρωσία», ενώ εσωτερικά γινόταν λόγος για μια «συναισθηματική εγγύτητα με τη Ρωσία», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Μια τέτοια εγγύτητα από μόνη της δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί τεκμήριο ενοχής, δεδομένου ότι πολλοί από την πολιτική ελίτ του Βερολίνου διατηρούν εδώ και καιρό εγκάρδιους δεσμούς με το Κρεμλίνο.
Αλλωστε, η επί 16 χρόνια καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, διατηρούσε θερμές σχέσεις με τον Πούτιν, ενώ ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, έχει περιπέσει σε δυσμένεια λόγω των στενών του δεσμών με το Κρεμλίνο και τις ρωσικές εταιρείες ενέργειας.
Εάν όμως οι υποψίες για τους δύο «κατασκόπους» επιβεβαιωθούν, το περιστατικό θα φέρει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση και θα αποδείξει την ικανότητα του Κρεμλίνου να διεισδύει σε δυτικούς κρατικούς θεσμούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News