442
| Nikos Libertas / SOOC

Μέτρα για τη διαφύλαξη του απορρήτου της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 18:59
|Nikos Libertas / SOOC

Μέτρα για τη διαφύλαξη του απορρήτου της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 18:59

Θέμα «αυτοπροστασίας της διαδικασίας» έθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κατά τη διάσκεψη των προέδρων του κοινοβουλίου η οποία εξέτασε την οργάνωση της απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων την Πέμπτη.

Οπως ανέφερε ο κ. Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, και όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην σημειωθούν φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας.

Για την διαδικασία καθ΄εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Επισήμανε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.

Αναφορικά με την πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας δήλωσε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός «πορίσματος», δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση», είπε ο κ. Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.

Ανέφερε, τέλος, ότι προσκλήσεις για την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:

  •  Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,
  •  Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,
  •  Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,
  •  Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
  •  Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
  •  Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,
  •  Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και
  •  Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Εχει προσκληθεί να παραστεί, τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να διαβιβαστεί στη Βουλή ο φάκελος της ΕΥΠ για Ανδρουλάκη

Να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ και όλων των πληροφοριών που αφορούν στην παρακολούθηση του προσωπικού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα.

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές του κόμματος, με επικεφαλής τον Μιχάλη Κατρίνη, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών την Πέμπτη, ζήτησαν η διαβίβαση του φακέλου να γίνει άμεσα και επισήμαναν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει διατυπώσει το συγκεκριμένο αίτημα, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ζήτημα.

«Είναι επιτακτικό να τεθεί στη διάθεση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, κάθε χρήσιμη πληροφορία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», σημείωσαν στην επιστολή τους οι βουλευτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...