304
|

Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ στη Σάμο

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 13:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17.40 31/08/2020

Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ στη Σάμο

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 13:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17.40 31/08/2020

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου δύο λεπτά μετά τις πέντε το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν το νησί νωρίτερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τους τέσσερις φορείς που συγκροτούν το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 17:02 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,5 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 280 χλμ. ανατολικά των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. ΝΝΔ της πόλης του Πυθαγορείου Σάμου.

Νωρίτερα, τους κατοίκους της Σάμου ανησύχησαν οι διαδοχικές δονήσεις μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 12.56 το μεσημέρι, και 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 13.24, σύμφωνα με μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Το επίκεντρο των δονήσεων, σχεδόν κοινό στο διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου που προηγήθηκε του τρίτου σεισμού, βάθους περί τα 13 χλμ, ήταν στον υποθαλάσσιο χώρο 15 χλμ νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου Σάμου.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, επίσης δήλωσε ότι σε πρώτο χρόνο δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Από την πλευρά τους, οι σεισμολόγοι τηρούν στάση αναμονής για την εξέλιξη του φαινομένου.

Οι πρώτες δονήσεις αποτελούν δύο διαφορετικούς σεισμούς σημείωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Δεν ήταν τυπική ακολουθία, ο δεύτερος σεισμός δεν είναι μετασεισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

«Επικοινώνησα με τον δήμαρχο, δόθηκαν οδηγίες για τις απαραίτητες διαδικασίες [προς τον παρόν]. Δεν έχουμε εικόνα για το αν υπάρχουν επιπτώσεις για ζημιές ή τραυματισμούς», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε, δε, οι δύο ισχυροί σεισμοί της Τετάρτης δεν συνδέονται με τις δονήσεις που είχαν εκδηλωθεί προ διετίας.

«Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμα», κατέληξε ο  πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...