221
O διαστημικός πύραυλος SLS, με το σκάφος «Orion» στην κορυφή του, στο Κέιπ Κανάβεραλ | REUTERS/Steve Nesius

Στις 3 Σεπτεμβρίου η νέα ημερομηνία εκτόξευσης για την αποστολή Artemis

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 12:13
O διαστημικός πύραυλος SLS, με το σκάφος «Orion» στην κορυφή του, στο Κέιπ Κανάβεραλ
| REUTERS/Steve Nesius

Στις 3 Σεπτεμβρίου η νέα ημερομηνία εκτόξευσης για την αποστολή Artemis

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 12:13

Μετά την αποτυχία της περασμένης Δευτέρας, η NASA ανακοίνωσε πως προγραμματίζει να κάνει μία δεύτερη προσπάθεια το προσεχές Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, για την εκτόξευση του νέου πυραύλου (SLS) με προορισμό τη Σελήνη.

Η εκτόξευση του πυραύλου SLS και του σκάφους «Orion» –στο πλαίσιο της φιλόδοξης αποστολής Artemis– ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, όμως λίγο πριν από την εκκίνηση της διαδικασίας, παρουσιάστηκαν δύο τεχνικά προβλήματα, με το ένα εξ αυτών, το σύστημα ψύξης στον τρίτο κινητήρα, να αποδεικνύεται αξεπέραστο.

Τα στελέχη της NASA ευελπιστούν ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί και το Σάββατο το μεσημέρι (στις 21:17 ώρα Ελλάδας) ο πανίσχυρος πύραυλος SLS και το σκάφος Orion θα εκτοξευτούν από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Το αρχικό πλάνο έθετε ως νέο «παράθυρο» ευκαιρίας για εκτόξευση την Παρασκευή –σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά στην πρώτη απόπειρα– αλλά το μετεωρολογικό δελτίο έδωσε καλύτερη πρόγνωση καιρικών συνθηκών για το Σάββατο και έτσι αποφασίστηκε η μετάθεση της εκτόξευσης για μια μέρα.

Αν όλα πάνε καλά αυτή τη φορά, το μη επανδρωμένο σκάφος «Orion» θα πραγματοποιήσει μια αποστολή διάρκειας 39-42 ημερών στη Σελήνη για να δοκιμάσει όλα τα συστήματά του, ώστε να ακολουθήσει το 2024 μια επανδρωμένη αποστολή. Αυτή θα προετοιμάσει μια δεύτερη επανδρωμένη αποστολή, το πλήρωμα της οποίας θα πατήσει το έδαφος του φυσικού μας δορυφόρου. Η αποστολή τοποθετείται για τα μέσα της δεκαετίας, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...