240
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη Τύπου, τον Ιούλιο, στις Βρυξέλλες | REUTERS/Yves Herman

Φον ντερ Λάιεν: Ερχονται έκτακτα μέτρα στην αγορά ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 17:07
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη Τύπου, τον Ιούλιο, στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Yves Herman

Φον ντερ Λάιεν: Ερχονται έκτακτα μέτρα στην αγορά ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 17:07

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει έκτακτη παρέμβαση και διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», κάτι που αποτελεί αίτημα πολλών κρατών-μελών της ΕΕ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις ευρωπαίων πολιτικών όπως ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, η βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνε Φαν ντερ Στρέτεν και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η πρόεδρος της Κομισιόν, προανήγγειλε μέτρα για την μείωση των τιμών ενέργειας που έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και απειλούν όχι μόνο την οικονομία των «27», αλλά και την κοινωνική συνοχή τους.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η Φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε, εξάλλου, ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο Βερολίνο, η Φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.

Νωρίτερα, η Τσεχία, που έχει την προεδρία της ΕΕ, είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ενωσης, στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα σε άλλα αίτημα των κρατών-μελών είναι ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...