«Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική, αφού ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ένα από τα θύματα του παρακράτους της κλειστής πρωθυπουργικής ομάδας που νέμεται την εξουσία»: αυτό ανέφερε στη Βουλή, το μεσημέρι της Δευτέρας, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, προσθέτοντας πως παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθούν τόσο οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του ΚΚΕ, οι ενέργειες της ΕΥΠ μετά το 2005, γιατί από τότε υπάρχει η τεκμηριωμένη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης του ίδιου του (τότε) πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή καθώς και ο ρόλος και η αναγκαία ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Τηλεπικοινωνιών.
Κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η κυρία Σακοράφα τόνισε πως όσα έχουν ακουστεί αυτές τις ημέρες στην Ολομέλεια είναι «όχι απλώς ανησυχητικά αλλά τρομακτικά» με τον μεγάλο αριθμό παρακολουθήσεων που γίνονται από την ΕΥΠ που είναι «υπερδεκαπλάσιες» από άλλες πολύ μεγαλύτερες χώρες όπως στην Γερμανία ή την Μεγάλη Βρετανία. Υποστήριξε πως «για την ΕΥΠ η επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας είναι μόνο ένα πρόσχημα, που χρησιμοποιείται από κρατική υπηρεσία για την ανάπτυξη παρακρατικής δραστηριότητας, ακόμα και για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων».
Εχουν, είπε η βουλευτής του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, «χτυπήσει τα καμπανάκια για το έλλειμμα Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, ακόμα και από επίσημα όργανα της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ. Ξεκινήσαμε με τον Τύπο και τα pushbacks. Τώρα προστέθηκε και το αίσχος των παρακολουθήσεων. Και ξέρουμε ήδη ότι καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να αποφύγετε -πάση θυσία- την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα μας», είπε απευθυνόμενη προς την κυβερνητική πλειοψηφία.
Αυτό που διακυβεύεται, επέμεινε η κυρία Σακοράφα, πλειοδοτώντας σε αντιπολιτευτική υπερβολή «δεν είναι πια η παραμονή σας στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά το ίδιο το κύρος της χώρας».
Η ίδια χαρακτήρισε την ΠΝΠ που εκδόθηκε από την κυβέρνηση για την ΕΥΠ ως «άσφαιρη βολή» και «επικοινωνιακό τέχνασμα, που προστίθεται στις κουτοπόνηρες δικαιολογίες της υπεκφυγή». Ανέφερε πως «οι σύμβουλοι επικοινωνίας έπεισαν τον πρωθυπουργό – εύκολα φαντάζομαι – ότι πρέπει να εμφανιστεί ανίδεος, ανέπαφος και αφελής. Να μη φανεί υπεύθυνος. Όχι με την έννοια της ευθύνης αλλά ούτε καν με την έννοια της υπευθυνότητας». Τόνισε πως «η θρασύτατη πρακτική των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων αποτελεί ακραία προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος και μάλιστα στον πυρήνα του» και «εδώ, είναι μία μάχη όλων των κομμάτων απέναντι σε ένα νέο παρακράτος» και πρόσθεσε πως με τα mega data «οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία είναι και πολύπλευροι και πολλοί!».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News