Ο κορονοϊός μετατρέπεται σε ένα είδος γρίπης και δεν θα χρειαστούμε στο εξής πιστοποιητικά εμβολιασμού, εκτίμησε τη Δευτέρα, σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενώ και για τα σχολεία προανήγγειλε ουσιαστικά ότι οι μαθητές δεν θα φορούν πια μάσκες προστασίας. Την Τρίτη οι τελικές αποφάσεις, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε φέτος πιο χαλαρά, καθώς έχει ανοσοποιηθεί το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και τα κρούσματα δεν αυξάνονται», ανέφερε η κυρία Γκάγκα, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι στην Κρήτη έχουμε χαμηλότερο ιικό φορτίο από ό,τι είχαμε πριν από έναν μήνα.
«Ο κορονοϊός μετατρέπεται σε ένα είδος γρίπης. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει διεθνώς», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί ξανά η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Κράτησε, ωστόσο, και μία επιφύλαξη, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο χειμώνας είναι μπροστά και ο ιός «μας έβγαλε πολλές φορές ψεύτες».
Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε, «θεωρούμε όλοι ότι λίγο-πολύ, από εδώ και πέρα, τα πράγματα θα είναι ήπια».
Ομοίως και τα σχολεία αναμένεται να ξεκινήσουν «πιο χαλαρά» και το πιθανότερο χωρίς μάσκες, είπε, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της επιτροπής των ειδικών για τον τρόπο λειτουργίας τους.
Μιλώντας στο Μega, o υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διευκρίνισε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής για τα σχολεία θα γίνει τελικά την Τρίτη.
«Εχουμε δύο εβδομάδες ακόμα ώσπου να ανοίξουν τα σχολεία. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας. Η λογική εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας – αυτό είναι και το μοντέλο για τα σχολεία. Οπότε, κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του εν όψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους.
«Θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει έως τώρα, που ήταν τα συνεχόμενα τεστ» και πλέον –σημείωσε– τα μέτρα «πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουν το νόημα που είχαν την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα, αντίστοιχα, συνολικά –δεν λέω μόνο για τα σχολεία– περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και για τα νοσοκομεία, όπου έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί υπάρχει υποχρεωτικότητα».
Η πανδημία βέβαια είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οπότε αν χρειαστεί θα προσαρμοζόμαστε, κατέληξε, αλλά σε γενικές γραμμές «δεν θέλουμε να επανέλθει η υποχρεωτικότητα στη μάσκα. Θα δούμε την πορεία πώς πηγαίνει και τι μας έδειξε το καλοκαίρι. Γιατί με αυτόν τον γνώμονα λειτουργούμε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News