269
Ο πύραυλος SLS που μεταφέρει το νέο διαστημικό σκάφος Orion, έτοιμος για την εκτόξευση | NASA/Joel Kowsky

NASA: Ολα έτοιμα για την επιστροφή στη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2022, 14:04
Ο πύραυλος SLS που μεταφέρει το νέο διαστημικό σκάφος Orion, έτοιμος για την εκτόξευση
|NASA/Joel Kowsky

NASA: Ολα έτοιμα για την επιστροφή στη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2022, 14:04

Στην τελική ευθεία για την εκκίνηση του φιλόδοξου προγράμματος Artemis βρίσκεται η NASA. Αν όλα πάνε καλά αύριο (Δευτέρα 29 Αυγούστου) στις 15.33 ώρα Ελλάδας θα εκτοξευτεί ο SLS, νέος σούπερ πύραυλος που κατασκεύασε η NASA ο οποίος θα μεταφέρει το Orion, το επίσης ολοκαίνουργιο διαστημικό σκάφος μεταφοράς αστροναυτών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτόξευση εδώ).

Η αποστολή Artemis 1 έχει στόχο την δοκιμή του SLS και του Orion για αυτό και είναι μη επανδρωμένη. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό το Orion θα φτάσει στη Σελήνη όπου θα τεθεί σε τροχιά προτού επιστρέψει στη Γη. Η αποστολή θα διαρκέσει συνολικά από 39 έως 42 ημέρες και αν είναι πετυχημένη θα ακολουθήσει, εντός του έτους, η Artemis 2 στην οποία θα υπάρχει πλήρωμα στο Orion. Οι αστροναύτες θα κάνουν στην ουσία ένα ταξίδι προσομοίωσης μιας επίσκεψης στην επιφάνεια της Σελήνης το οποίο θα πραγματοποιήσει η επόμενη αποστολή του προγράμματος.

Η τρίτη αποστολή, η οποία και θα σημάνει την επιστροφή του ανθρώπου στον φυσικό μας δορυφόρο έπειτα από μισό αιώνα δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από το 2024 και όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι να γίνει γύρω στο 2026.

Διαστημικός σταθμός και βάσεις

Το Artemis είναι ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, επανδρωμένες αποστολές στην επιφάνειά της και κατασκευή μόνιμων βάσεων στον φυσικό δορυφόρο μας. Στόχος δεν είναι μόνο η εξερεύνηση της Σελήνης και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της αλλά η μετατροπή της σε έναν διαστημικό κόμβο, σε έναν ενδιάμεσο προορισμό για επανδρωμένες αποστολές στον Αρη και άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...