352
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα του συνθετικού εμβρύου ποντικού (αριστερά) και του φυσικού εμβρύου (δεξιά) για να φανεί η ομοιότητά τους | Amadei and Handford

Δημιούργησαν το πρώτο ολοκληρωμένο συνθετικό έμβρυο

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2022, 16:46
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα του συνθετικού εμβρύου ποντικού (αριστερά) και του φυσικού εμβρύου (δεξιά) για να φανεί η ομοιότητά τους
|Amadei and Handford

Δημιούργησαν το πρώτο ολοκληρωμένο συνθετικό έμβρυο

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2022, 16:46

Με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Nature», διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ παρουσιάζει ένα επίτευγμα στον τομέα της δημιουργίας των πρώτων σταδίων ζωής σε ένα έμβιο οργανισμό.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα συνθετικό έμβρυο ποντικού χωρίς τη χρήση ωαρίων και σπερματοζωαρίων, χρησιμοποιώντας μόνο βλαστικά κύτταρα. Το έμβρυο διέθετε εγκέφαλο, παλλόμενη καρδιά, καθώς και τις βάσεις για την ανάπτυξη των υπόλοιπων οργάνων. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η ερευνητική ομάδα εργάστηκε δέκα χρόνια για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ορόσημο σε αυτόν τον τομέα.

Πριν από έναν μήνα, μια ερευνητική ομάδα από το Ισραήλ είχε ανακοινώσει τη δημιουργία ενός συνθετικού εμβρύου με παρόμοια διαδικασία, αλλά σε εκείνη την περίπτωση είχαν αναπτυχθεί διάφορα όργανα και όχι εγκέφαλος όπως τώρα, άρα το νέο συνθετικό έμβρυο θεωρείται ολοκληρωμένο.

«Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η ανάπτυξη ενός εγκεφάλου σε συνθετικά έμβρυα, κάτι που αποτελούσε το ιερό δισκοπότηρο στον τομέα. Το μοντέλο εμβρύου ποντικιού όχι μόνο αναπτύσσει εγκέφαλο, αλλά επίσης καρδιά που χτυπά και όλα τα συστατικά που τελικά δημιουργούν το σώμα. Είναι απίστευτο ότι φτάσαμε τόσο μακριά. Αυτό ήταν το όνειρό μας εδώ και χρόνια και τελικά το πετύχαμε» αναφέρει η Μαγκνταλένα Τσερνίνκα-Γκόετζ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η καθοδήγηση

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να ελέγξουν την εξέλιξη και «συμπεριφορά» τριών διαφορετικών τύπων βλαστοκυττάρων, έτσι ώστε να αρχίσουν αυτά να αλληλοεπιδρούν μόνα τους. Η επικοινωνία και συνεργασία των βλαστοκυττάρων οδήγησε σε μια διαδικασία αυτο-οργάνωσης τους σε δομές οι οποίες άρχισαν να αναπτύσσονται μετατρεπόμενες στα διάφορα όργανα του εμβρύου, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου και της καρδιάς που λειτουργούσε φυσιολογικά.

Το επίτευγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι διαδικασίες νευρολογικής ανάπτυξης ενός εμβρύου και οι αιτίες πρόκλησης της εκ γενετής νοητικής υστέρησης, όπως και το γιατί κάποια ανθρώπινα έμβρυα αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν σωστά, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει τελικά η εγκυμοσύνη. Επίσης, τα ευρήματα μπορεί να αξιοποιηθούν για να δημιουργηθούν συνθετικά ανθρώπινα όργανα προς μεταμόσχευση.

«Αυτό που κάνει την εργασία μας συναρπαστική είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία οργάνων κατάλληλων προς μεταμόσχευση ώστε να σωθούν ζωές που σήμερα χάνονται» δηλώνει η Μαγκνταλένα Τσερνίνκα-Γκόετζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...