Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί τον Σεπτέμβριο για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ, καλύπτοντας –και σε ορισμένες περιπτώσεις εκμηδενίζοντας– τις αυξήσεις στα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές. Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο διαφωνούν με τον τρόπο αυτόν αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντί να βάλει χέρι στα υπερκέρδη και να μειώσει τις τιμές», «βαφτίζει ως επιδοτήσεις τα χρήματα των πολιτών, με τα οποία –όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται– επανα-χρηματοδοτούνται η ακρίβεια και τα υπερκέρδη.
Οπως γράφει το economico.gr, η απάντηση στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε μέσω πηγών. Οπως αναφέρουν, καθώς η καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο κενό, απομένει η διαστρέβλωση και η παραποίηση των γεγονότων σχετικά με τις παρεμβάσεις στήριξης των πολιτών.
«Η κυβέρνηση έχει λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των πολιτών για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επιδότηση 1,9 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο, που καλύπτει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των αυξήσεων και βλέποντας ότι “δεν του βγαίνουν” τα σενάρια της καταστροφής, καταφεύγει και πάλι σε ισχυρισμούς για δήθεν ανοχή σε καρτέλ, υπερκέρδη και αισχροκέρδεια των προμηθευτών ενέργειας. Προσποιείται ότι αγνοεί τόσο τη διεθνή πραγματικότητα, με τις ιλιγγιώδεις ενεργειακές ανατιμήσεις, όσο και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την άμεση αφαίρεση των υπερεσόδων από τις εταιρείες και την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών. Για άλλη μια φορά, ψεύδεται, διαστρεβλώνει», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές και αφού σημειώνουν ότι η εκτίναξη στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό φαινόμενο, παραθέτουν πέντε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας στην Ελλάδα:
Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «η αλήθεια –την οποία διαπιστώνει κάθε πολίτης– είναι:
Πρώτον: Η εκτίναξη στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό φαινόμενο, που οφείλεται στην μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες πάνω από τα 270 ευρώ ανά MWh. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου στον κόμβο TFT στην Ολλανδία –που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμές την Ευρώπη– έκλεισε την περασμένη Δευτέρα στα 267,7 ευρώ η MWh. Πρόκειται για τιμή που είναι 10 φορές πάνω από τις αντίστοιχες τιμές στην περσινή περίοδο και 15 φορές πάνω από τον μέσο όρο τιμών της τελευταίας δεκαετίας. Το μέγεθος του προβλήματος επισημαίνουν τόσο οι δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών, όσο και τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, με κορυφαία παραδείγματα τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και τη Γαλλία σχετικά με την κατανάλωση ρεύματος.
Δεύτερον: Από τον Ιούλιο μπήκε σε εφαρμογή ένας νέος πρωτοποριακός μηχανισμός μέσω του οποίου δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από το οποίο διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών. Ήδη κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του νέου μηχανισμού εισπράχθηκαν 1 δισ., 21 εκατ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Έτσι από τα 1,9 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν το Σεπτέμβριο, για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, το 1.1 δισ. προέρχεται από τα υπερέσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τα 800 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τρίτον: Με τροπολογία της κυβέρνησης –που ψηφίστηκε αμέσως μόλις διαπιστώθηκαν αυξήσεις των πάγιων τελών από ορισμένες εταιρείες– μπήκε πλαφόν στα πάγια τέλη που χρεώνουν οι προμηθευτές ρεύματος στους καταναλωτές. Έτσι η ανώτερη μηνιαία χρέωση του παγίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ευρώ.
Τέταρτον: Με άλλη νομοθετική ρύθμιση υποχρεώθηκαν οι προμηθευτές ενέργειας να δηλώνουν κάθε μήνα την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, που θα ισχύσει για το επόμενο διάστημα ώστε οι καταναλωτές να έχουν πλήρη ενημέρωση και να αποφασίζουν ανάλογα. Και αυτό είναι κάτι που ήδη γίνεται.
Πέμπτον: Θεσπίστηκε δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς να καταβάλλουν κάποιο κόστος, χωρίς να υπόκεινται σε κάποιο «πέναλτι». Κάθε καταναλωτής μπορεί να αλλάζει πάροχο αζημίως όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει άλλος πάροχος που έχει πιο φθηνή τιμή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας, ανά μονάδα.
Έκτον: ψηφίστηκε ήδη –όπως ακριβώς έχει παραγγείλει ο Πρωθυπουργός– διάταξη σύμφωνα με την οποία τα υπερέσοδα που είχαν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στο προηγούμενο διάστημα θα φορολογηθούν με συντελεστή 90% (ποσοστό που επιβάλλεται μόνο στη χώρα μας) προκειμένου να διατεθούν για τη στήριξη των καταναλωτών».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News