519
Από την επιχείρηση διάσωσης στο Φαλακρό | ΥοuΤube

«Ηταν σαν βόμβα!»: Στιγμές τρόμου και πανικού στο Φαλακρό μετά την πτώση του κεραυνού

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2022, 10:04
Από την επιχείρηση διάσωσης στο Φαλακρό
|ΥοuΤube

«Ηταν σαν βόμβα!»: Στιγμές τρόμου και πανικού στο Φαλακρό μετά την πτώση του κεραυνού

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2022, 10:04

«Ηταν σαν να έσκασε μία βόμβα δίπλα μου!». Η περιγραφή της Δέσποινας Γαβριηλίδου –μία από τους συμμετέχοντες στον ορειβατικό αγώνα «Six Peaks» στο όρος Φαλακρό στη Δράμα– για το χτύπημα του κεραυνού που κόστισε τη ζωή ενός 55χρονου ορειβάτη και όσα ακολούθησαν, συγκλονίζει.

Η εκκίνηση του αγώνα, που διοργανώνεται από τον πεζοπορικό ορειβατικό σύλλογο Νευροκοπίου, έγινε στις επτά το απόγευμα του Σαββάτου από τους Πύργους του Δήμου Προσοτσάνης, στους πρόποδες του Φαλακρού.

Κατά τη διάρκεια του 12ωρου αγώνα, ο καιρός επιδεινώθηκε με χαμηλή νέφωση και ορατότητα, έντονη βροχόπτωση και κεραυνοπτώσεις. Ο κεραυνός χτύπησε την ομάδα των ορειβατών λίγο πριν τον τερματισμό στο καταφύγιο του χιονοδρομικού κέντρου.

Οπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, κάποιοι από τους αθλητές είχαν ήδη τερματίσει, κάποιοι σταμάτησαν, αλλά η ομάδα που χτυπήθηκε ήταν κοντά στον τερματισμό, όταν έγινε το μοιραίο.

«Θέλω να πω συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού. Αλήθεια δεν ξέρω αν θα ξεχάσω τη φυσιογνωμία του, πραγματικά ήταν τρομακτικό. Εχω ξανατρέξει με βροχή, αλλά η βροχή ήταν βροχή. Δεν ήταν δηλαδή αστραπές και βροντές. Στις 3:00 τη νύχτα ξεκίνησε με την ψιχάλα, έβγαλα το αδιάβροχό μου και σε δευτερόλεπτα άνοιξαν οι ουρανοί. Ημουν μόνη μου, με έφτασαν αυτά τα τρία παιδιά και πήγαμε μαζί την κατηφόρα και εκεί», περιέγραψε η Δέσποινα Γαβριηλίδου μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Δεν κατάλαβα τι έγινε», συνέχισε, «δεν κατάλαβα, σαν να έσκασε μία βόμβα δίπλα μου και τους βλέπω όλους σκόρπιους. Αλλος εδώ, άλλος εκεί παραπέρα. Πανικοβλήθηκα! Δεν άκουγα τίποτα. Οι δύο ήμασταν καλά, οι άλλοι δύο δεν ήταν, οπότε προσπαθήσαμε εμείς που ήμασταν καλά να δούμε αν έχουν παλμό. Να τους προσφέρουμε βοήθεια. Το παλικάρι μπροστά μου είπε αυτός έχει παλμό. Εγώ έπιασα το παλικάρι που σκοτώθηκε, του είπα “δεν βρίσκω παλμό” του έλεγα “σήκω, μιλά” τον έσπρωχνα μόνο, γιατί δεν ήξερα τι θα αντικρίσω, μου φώναζε ο άλλος “γύρνα τον, γύρνα τον”, τον γύρισα και σοκαρίστηκα, τελείωσα, πανικοβλήθηκα. Αρχισα να ουρλιάζω να τσιρίζω. Το παιδί μού έλεγε “Δέσποινα, πρέπει να συγκεντρωθούμε, το βουνό γυμνό”, δεν έβλεπα τίποτα».

Στο σημείο εκκίνησης περίμενε ο σύζυγός της. Και όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά, ειδοποίησε τις αρχές και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης:

«Την ώρα που πέφτανε κεραυνοί την πήρα τηλέφωνο γιατί κατεβαίναμε από το πλάι και ξέραμε σε ποιο σημείο περίπου είναι. Εβλεπα τους κεραυνούς μόλις φτάσαμε στο Πεδίο κάτω που είχα σήμα. Την πήρα τηλέφωνο και όταν το σήκωσε ούρλιαζε, κάτι δεν μου καθόταν καλά γιατί δεν καταλάβαινα τι έλεγε. Ακουγα μόνο τους κεραυνούς να χτυπούν», είπε στον ΑΝΤ1.

tr1-452x600
tr2-452x600

Σύμφωνα με το STAR, ο 55χρονος που βρήκε ακαριαίο θάνατο στο βουνό από το χτύπημα τυ κεραυνού, ήταν πατέρας ενός παιδιού. Ερασιτέχνης ορειβάτης, συμμετείχε σε πολλές διοργανώσεις.

Απιό την πτώση του κεραυνού τραυματίστηκε ένας ακόμη ορειβάτης, 56 ετών, ο οποίος νοσηλεύεται στο  νοσοκομείο Καβάλας έχοντας υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται σοβαρή αλλά σταθερή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...