709
| INTIMEnews

Στη Βουλή η υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ – συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2022, 08:59
|INTIMEnews

Στη Βουλή η υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ – συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2022, 08:59

Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση για το θεμα των υποκλοπών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών – αντιπαράθεση που αναμένεται να κορυφωθεί έως το τέλος της εβδομάδας με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Πρώτο σκέλος, η συνεδριαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό της συνεδρίασης της Ολομέλειας  και τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου θα κληθεί σε ακρόαση και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «είναι το μοναδικό όργανο που εποπτεύει την ΕΥΠ κοινοβουλευτικά, την ελέγχει και εγγυάται τη δημοκρατική της λειτουργία. Εμείς θέλουμε μέσα στην Επιτροπή να έρθει η πρώην και η νυν διοίκηση της ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί και να πει αυτήν τη φορά και η κυβέρνηση και η ΕΥΠ όλη την αλήθεια στους βουλευτές μας και κατ’ επέκταση σε όλους τους πολίτες», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.

Κατατέθηκε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στην Επιτροπή Θεσμών δεδομένου ότι στην προ ηµερησίας συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης, δεν μπορεί να πάρει τον λόγο για το θέμα των παρακολουθήσεων (καθώς δεν είναι βουλευτής) και θα εκπροσωπηθεί από τον Μιχάλη Κατρίνη.

Αντίστοιχα στη μάχη… διαρκείας που αναμένεται στην κοινοβουλευτική επιτροπή -όπου μεταξύ άλλων θα ζητηθεί να κληθούν ως  μάρτυρες, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος. τον λόγο θα έχυν οι Κώστας Σανδαλίδης Σκανδαλίδης και Χάρης Καστανίδης.

Συγκεκριμένα με επίσημο αίτημα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ ζητεί την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σε συνέχεια της από 29 Ιουλίου 2022 συνεδρίασής της, στην οποία θα κληθούν σε ακρόαση:

α) ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης

β) ο καθαιρεθείς διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ακλόνητα σιωπηλός κατά την πρώτη εξέτασή του για όσα ενήργησε για τις «νόμιμες» επισυνδέσεις κ Παναγιώτης Κοντολέων

γ) η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών κ. Βασιλική Βλάχου, καθώς αναπόσπαστο κεφάλαιο της υπόθεσης των υποκλοπών αποτελούν οι εισαγγελικές διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και η αιτιολογία που τις συνοδεύει

δ) ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, κ Γρηγόρης Δημητριάδης καθώς αυτός φέρεται ότι διατηρούσε τη γραμμή επικοινωνίας με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ,

ε) τέλος, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ Χρήστος Ράμμος .

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση, με την κυβένρηση να λέει «ναι» αλλά σε ορίζοντα δεκαετίας, κάτι με το οποίο διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ (η τελική στάση που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένετια να οριστικοποιηθεί κατά τη συνεδρίασητου Εκτελεστικού Γραφείου το πρωί της Δευτέρας υπό τον Αλέξη Τσίπρα) κα τη Χαριλάου Τρικούπη να εστιάζει στην υπυόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Εμείς είμαστε συγκεκριμένοι», δήλωσσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Μάντζος, «θέλουμε κάθε κοινοβουλευτική ομάδα με δικό της αίτημα να κάνει το ίδιο. Αν έχουν αντίστοιχα χειροπιαστά αποδεικτικά μέσα, ας τα καταθέσουν, η Βουλή είναι ανοικτή».

«Αν για παράδειγμα έρθει η ΚΟ της ΝΔ και μας πει ότι όσο ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη περίοδο υπήρχαν αντίστοιχες πρακτικές ή ότι πρέπει να πάμε ακόμη πιο πίσω στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς και η ΕΥΠ ήταν υπό την πολιτική εποπτεία του κ. Δένδια και του κ. Κικίλια, και υπάρχουν γι’ αυτό χειροπιαστές αποδείξεις, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, πάντοτε υπέρ της Δημοκρατίας και της διαφάνειας», πρόσθεσε ενδεικτικά.

Από την πλευρά της, όπως έγραψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»,  η κυβερνητική  πλειοψηφία θα προτείνει το εξής χρονοδιάγραμμα:

– Να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη 24/8 για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, καθώς με τις πρόσφατες αλλαγές που επέφερε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαιτείται η έγκριση του διορισμού του από τα μέλη της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής επιτροπής.

– Να διεξαχθεί την Παρασκευή 26/8 η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εκφραστούν οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων για τα πρόσφατα γεγονότα αλλά και για το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινούνται οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

-Να δρομολογηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις των υπόλοιπων αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξεταστεί η υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκηκαι για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το ίδιο θέμα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...